Haukeland tryllet bort underskuddet

Haukeland tryllet bort underskuddet
Haukeland tryllet bort underskuddet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eneste sykehus i landet har Haukeland kvittet seg med underskuddet på ett år. Nå skal de lære andre å svinge sparekniven. Men overlegene advarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto:
Liv Larsen fra Indre Arna gir blod til sykepleier Laila Årøy ved Haukeland universitetssykehus.

Haukeland universitetssjukehus vedtok ved årsskiftet en sparepakke på 230 millioner kroner. Sykehuset ligger an til å bli det eneste av landets fem største sykehus som når sparemålet sitt ved årsskiftet, skriver Bergens Tidende.

Sykehuset styret nå mot et driftsresultat på minus 30 millioner kroner, noe som må regnes som jevngodt med balanse for en virksomhet med en omsetning på seks milliarder kroner.

Sluttet å klage


Sykehusdirektør Stener Kvinnsland forklarer snuoperasjonen slik:- Vi sluttet å klage over at vi hadde for lite penger. I stedet innså vi at vi måtte finne ut hvordan vi best kunne bruke de pengene vi hadde.

Han understreker at faglige medisinske prioriteringer har ligget i bunn for sparetiltakene. Det betyr at nødvendig hjelp er blitt prioritert, og at ventetiden er blitt lengre for dem som er blitt behandlet for mindre alvorlige lidelser.

Ett av grepene har vært månedlige møter med over 400 mellomledere på sykehuset der temaet har vært fag og penger.

- Mange har nok til tider følt at det har vært tøft. Men jeg tror alle har en felles forståelse for at tiltakene var nødvendige, sier Kvinnsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Læremestre


Nå vil andre sykehus ha oppskriften på Haukeland-ledelsens vellykkede kampanje.

- Flere har ringt for å høre hvordan vi har klart å manøvrere oss bort fra driftsunderskuddet, og jeg har holdt flere foredrag for kolleger om temaet, sier direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må betale


Men overlegene ved sykehuset mener at pasientene betaler prisen for at Haukeland er blitt norske mestre i sykehussparing.

- Jeg er redd vi står i fare for å spare oss til fant, sier Kjell Vikenes som er hovedtillitsvalgt for overlegene på Haukeland universitetssjukehus.

Han mener at konsekvensen er blitt nesten 1.000 brudd på ventelistegarantien. Færre får nødvendig helsehjelp, ventetiden er blitt lengre, flere pasienter er sendt ut av helseregionen og kronikerne har mistet verdifull behandling, ifølge Vikenes.

Vikenes presiserer at legene aldri har vært negative til sparing eller bestrebelser på å holde seg innenfor budsjettrammene.

- Men det blir feil når det skjæres så langt inn til beinet som det vi ser nå, sier han til Bergens Tidende. (©NTB)