Hillary har fått en god start

Hillary har fått en god start
Hillary har fått en god start
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først snudde republikanerne og så demokratene. At de første delegatvalgene finner sted i præriestaten Iowa gir Hillary Clinton første stikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiene i Iowa, en delstat i USAs Midt-Vesten, har flyttet sine interne delegatvalg (caucus) 11 dager fram, til 3. januar. Dermed blir dette de aller første skritt på den lange veien til Det hvite hus, men skiftet vil kunne bidra til å sette miljøet mer i fokus og samtidig kanskje svekke dem som satser spesielt på å nå fram til studentene og førstegangsvelgerne.

Dermed har også meningsmålingene fra Iowa den siste tiden blitt mer interessante og tillegges større vekt.

Som de fleste andre steder ligger senator Hillary Clinton best an med støtte fra 29 prosent av de spurte. Hun er foran tidligere visepresidentkandidat og senator fra North Carolina, John Edwards (23 prosent), og årets mest interessante nykommer, senator Barack Obama (22).

Blant republikanerne er det større forskjeller. Tidligere guvernør og sjef for vinter-OL i Salt Lake City, Mitt Romney, har støtte fra 29 prosent av de spurte. Han er dermed foran nykommeren tidligere senator og skuespiller Fred Thompson (18 prosent) og tidligere guvernør i Arkansas, Mike Huckabee (12).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den hittil mest sannsynlige vinneren på republikanernes side, den urbane tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, får bare 11 prosent oppslutning i meningsmålingen i præriestaten Iowa.

Jevnt nasjonalt

Det anerkjente meningsmålingsinstituttet Rasmussen Reports setter hver måned kandidater opp mot hverandre og spør folk over hele landet hvem de foretrekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I paret Clinton - Giuliani vinner sist nevnte med 46 prosent mot Clinton 44 prosent. Dersom kandidatene skulle bli Thompson – Clinton, vinner Clinton med 47 prosent mot Thompson 45 prosent.

Mitt Romney ble siste måned ikke satt opp mot Clinton.
Naturligvis er meningsmålinger mest av alt en lek med tall så tidlig i prosessen. Men kandidatene har drevet kampanje i månedsvis, og de har fokusert mye på de tidlige delegatvalgene og primærvalgene.

California endret også sitt system foran dette valget og skal ha primærvalg allerede den 4. februar, som blir årets store primærvalgdag sammen med de fleste andre delstatene i USA (National Primary Day).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Starter prosessen

Iowa starter sin prosess med avstemninger på partimøter, opprinnelig innen valgkretser eller lokale nabolag hvor delegater velges til neste nivå, county (fylke) og deretter til delstatsnivå. Derfra velges delegatene til de nasjonale partilandsmøtene på ettersommeren når partienes to presidentkandidater velges.

Det første ordinære primærvalget som velger delstatens delegater direkte til partilandsmøtene finner normalt sted i New Hampshire en uke etter avstemningen i Iowa.

Det er i øyeblikket ikke klart om New Hampshire vil følge etter Iowa og legge sitt primærvalg til ca 10. januar – eller som hittil antatt, i slutten av januar.

Klima blir tema

Siden Iowa er en landbruksstat er Iowas politiske aktivister svært opptatt av klima og miljø – og ikke minst endringene i klimaet med økt fare for både ekstremt uvær og tørke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Iowa som første skritt på valgprosessen, er det derfor sannsynlig at klima og miljø kommer høyere opp på kandidatenes prioriteringslister. Ikke minst etter kunngjøringen om at Al Gore vil få Nobels fredspris for sitt arbeid for miljøet er dette blitt en viktig politisk sak også i USA.
Ifølge Rasmussen Reports mener nå 62 prosent av de spurte at de beste måten for USA å møte framtidens energibehov på er å utvikle alternative energikilder, mens bare 20 prosent mente at det beste ville være å finne mer olje og gass.

Bare 12 prosent mente at det beste ville være å spare på energiforbruket for å få eksisterende energikilder til å vare lengre. I en tidligere måling svarte 44 prosent av de spurte at flere enn halvparten av antall solgte biler i løpet av de neste 10 år kommer til å bli hybridbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kandidatene om miljøet

Kandidatene har også skjerpet sine holdninger til miljøet. Iowas største avis Des Moines Register har registrert kandidatenes holdninger slik: Både Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards vil stille strengere krav til bilenes bensinforbruk; Obama strengere enn de andre to.

Republikaneren Mitt Romney har bare sagt at han ikke vil sette regler om bensinforbruk opp som et isolert krav, mens Rudy Giuliani ikke har sagt noe om det og Fred Thompson i 2002 gikk imot å stille slike krav.
Clinton og Obama vil at 20 prosent av all elektrisk krav skal komme fra fornybare energikilder innen 2020, mens Edwards går enda et skritt lengre med 25 prosent.
Ingen av de republikanske hovedkandidatene har uttrykt en mening om fornybare energikilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Clinton og Obama støtter bruk av kjernefysisk energi, mens John Edwards går imot. Giuliani og Romney støtte kjernefysisk energi, mens Fred Thomspon ikke har sagt noe om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På juleferie

Flyttingen av mange av delegatvalgene og primærvalgene skaper mye usikkerhet foran neste års valg, blant annet hvilken betydning det får at Iowa-valget legges til et tidspunkt når mange av studentene ikke er kommet tilbake fra juleferie.

De fleste har registrert seg som velgere i den kretsen de går på skole – ikke der de bor.

Demokraten Barack Obama har hatt stor oppslutning på universitetene og har satset sterkt på de unge velgerne. Derfor liker ikke hans kampanjeledere det de nå ser.
Det er fortsatt tidlig, men det tetter seg til.

Og Hillary Clinton har fått en god start.

Foto: Scanpix