Knebler media og opposisjon

Knebler media og opposisjon
Knebler media og opposisjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistans president gir landets medier munnkurv, og ingen opposisjonelle kan føle seg trygge. Pervez Musharraf har innført unntakstilstand, og politiet er i full gang med å sette hans motstandere ut a

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamabad/Oslo (NTB):Lørdag gikk politifolk til aksjon mot den private fjernsynsstasjonen Aaj i Islamabad, der de forsøkte å beslaglegge teknisk utstyr, sier kanalens nyhetssjef. Mediene har fått forbud mot å offentliggjøre noe som kan krenke Musharraf, regjeringen eller de væpnede styrkene.

Sportsstjernen og opposisjonspolitikeren Imran Khan er satt i husarrest. Verken politifolkene som ga ham beskjed om å holde seg hjemme, eller de som gikk til razzia hos Aaj, hadde med seg noen form for skriftlig fullmakt.

Drastisk tiltak


Trolig var det frykten for at landets høyesterett ville erklære at han ikke var gyldig gjenvalgt som president som førte til at den pakistanske statssjefen lørdag kunngjorde sitt drastiske tiltak.
Musharraf begrunnet det med økt terrorvirksomhet fra landets ytterliggående islamister og med økende innblanding fra rettsvesenet i presidentens politikk.

- Pakistans suverenitet var truet, sa Musharraf lørdag kveld. Han politiske motstander, som er blitt hans medspiller de siste ukene, tidligere statsminister Benazir Bhutto, sier unntakstilstanden er skadelig for demokratiprosessen i landet.

- Landet beveger seg mot større diktatorvelde, sa Bhutto etter at hun kom tilbake til Pakistan lørdag kveld. Det lover ikke godt for det politiske samarbeidet mellom de to.

Bhutto sier seg enig i at politisk uro og økt ekstremisme og terrorisme er en stor trussel mot den pakistanske nasjonen, men hun mener at diktatorvelde ikke er løsningen.

- Militante ekstremister trenger diktaturet. De gir hverandre næring, sa Bhutto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett annullerte


Pakistans høyesterett erklærte straks unntakstilstanden for annullert lørdag. Også i utlandet vakte tiltaket reaksjoner. Både Storbritannia og India reagerte negativt. USA kalte det «veldig skuffende». Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville lørdag kveld ikke overfor NTB kommentere den politiske utviklingen i Pakistan.

Bystyrerepresentant Khalid Mahmood (Ap) i Oslo mener det nå er fare for økt uro i landet.

- Dette fordi det har vært spekulert så lenge på om presidenten ville innføre unntakstilstand, og motkreftene har hele tiden advart ham mot å gjøre dette, sier han.

Khalid Mahmoud mener Benazir Bhutto står overfor en viktig korsvei i sitt politiske liv. Kommer hun til å stå på Musharrafs side, eller den andre siden? Det valget vil avgjøre hennes videre arbeid, sier Mahmood.

Følger nøye


Den norske ambassadøren i Pakistan rapporterer om en stille og rolig hovedstad lørdag kveld, men ambassaden og norsk UD følger situasjonen nøye. Svensk UD oppfordret sine statsborgere i Pakistan om å holde seg innendørs.

Både mobilnett, fasttelefonnett og internett var nede lørdag, og radio- og fjernsynskanaler var tatt av lufta.

Halvmilitære styrker var utplassert ved statlige fjernsyns- og radiostasjoner. Politiet har også blokkert veiene til landets høyesterett og ved andre strategiske steder i Pakistan.

General Pervez Musharraf kom til makten i et ublodig militærkupp i 1999. Han er en av amerikanernes viktigste allierte i deres krig mot terror. (©NTB)