- Haga er lite gjennomtenkt

- Haga er lite gjennomtenkt
- Haga er lite gjennomtenkt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åslaug Haga har ikke tenkt seg om, mener Norges Fiskarlag. De vil ikke ha vindmøller langs kysten og i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Olje- og energiminister Åslaug Haga deltok på SVs konferanse om offshore vindmøller på Stortinget. Heikki Holmås (i bakgrunnen). Foto: Scanpix

Trondheim (NTB-Kjell Herskedal): På landsmøtet i Norges Fiskarlag i Trondheim fikk Erling Skåtøy, som er leder i Fiskarlaget Vest, full støtte for et forslag om at havet bør skånes for vindmølleutbygging.

- Lite gjennomtenkt


- Jeg tror ikke olje- og energiminister Åslaug Haga kan ha tenkt gjennom konsekvensene av sine egne utspill. Hun vil ha en vindmøllepark i Nordsjøen på 3.000 vindmøller. Det vil båndlegge et areal på 4.200 kvadratkilometer, eller tilsvarende Østfold fylkes størrelse, sier Skåtøy til NTB.

Tilsvarende har Lyse Energi søkt om konsesjon for vindkraftutbygging i Vestbanken-området for 7.000 vindmøller, som vil dekke et areal større enn Rogaland fylke. Det presses på for å bygge ut på Siragrunnen, og i Møre og Romsdal er det søkt konsesjon i kystsonen for Havsulprosjektet.

- Jeg er ikke imot vindturbiner, men de bør bygges på land. Årsaken er at en storstilt utbygging av slike vindturbiner i havet vil være negativt for fiskeriene og for skipstrafikken, sier Skåtøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhet


Han mener sikkerheten vil påvirkes negativt, og nevner motorhavari som et eksempel. Havmiljøet påvirkes også negativt med lyd og mulig endring av gyteområder og fiskens vandringsmønster.

Skåtøy sier at det forteller mye om tilhengerne av vindturbiner i havet, når de bruker som begrunnelse at disse møllene vil være usynlige fra land.

- Det er vi som skal hente maten opp av havet som får problemene, sier Skåtøy.

Han tror heller ikke det kan være særlig gjennomtenkt å foreslå gedigne vindparker i havet av teknologiske grunner. England og Danmark har slike havmøller. 40 prosent av dem står i ro på grunn av korrosjon som følge av saltet de utsettes for, ifølge Skåtøy.

Han høstet stor applaus fra salen da han frontet denne saken på landsmøtet i Fiskarlaget, og tror selv at han har støtte fra alle norske fiskere. (©NTB)