- Laika betalte en høy pris

- Laika betalte en høy pris
- Laika betalte en høy pris
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det 50 år siden den russiske hunden Laika ble verdens første levende vesen i bane rundt Jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også nøyaktig 50 år siden den berømte romhunden døde. For få år siden ble det nemlig kjent at den stakkars hunden bare levde i fire vettskremte timer etter oppskytningen.

De første rapportene gikk ut på at hunden levde i flere dager, og at hun døde fredelig og uten smerter i bane rundt Jorden.

- Laika døde av stress og overoppheting kort tid etter hun ble skutt opp. Hun hadde det tydeligvis ikke så godt, forteller romfartsekspert Erik Tandberg til ABC Nyheter.

Han var 25 år og student i USA da nyheten om at Sovjetunionen hadde fått en hund i verdensrommet ble kjent.

- Det var et nytt overraskelsesmoment fra Sovjetunionen, og ikke minst en ubehagelig nyhet for USA, som på denne tiden både hadde et romkappløp og et missilkappløp med Sovjetunionen, forteller Tandberg.

Ønsket seg triumf
I november 1957 var det en måned siden Sovjetunionen hadde forbløffet hele verden og innledet romalderen da Sputnik I ble skutt opp i rommet. Sputnik I var den første gjenstand i bane rundt Jorden, og suksessen begeistret Sovjetunionens ledere som sporenstreks ønsket seg en ny triumf, som markering av 40-årsjubileet for den russiske revolusjonen i 1917.

Ifølge Tandberg bestilte sovjetleder Nikita Khrusjtsjov, som selv ikke var så opptatt av romfart, noe spektakulært som ytterligere kunne heve den nasjonale prestisjen og statusen til Sovjetunionen etter at han så hvilke overskrifter romfartssuksessen skapte.

Dermed ble romhunden Laika skutt opp i luften 3. november 1957.

Laika
Laika var en tre år gammel tispe av blandingsrase plukket opp fra gaten i Moskva. Opprinnelig hadde hun navnet «Kudryavka» (Lille Krølle), men hun ble gitt navnet «Laika» etter sin hundetype, spisshund.

Etter å ha gjennomgått trening sammen med to andre hunder, ble seks kilo tunga Laika utvalgt til å bli levende passasjer på Sputnik 2.

Skjebnen til den berømte passasjeren var ikke noe som ble diskutert før senere. Sputnik 2 var ikke designet for å lande, så «Laika» måtte dø. Ifølge den russiske propagandamaskinen skulle Laika sovne stille inn etter ti dager i rommet, etter å ha spist forgiftet mat.

I dag vet vi at Laikas skjebne ble annerledes.

Høy pris
Da Sputnik 2 ble skutt opp, førte den kraftigte akselerasjonen til at hjerterytmen til Laika økte tre-fire ganger det normale, og blodtrykket økte voldsomt. En stund etter at Sputnik 2 var kommet i bane roet Laika seg, men stresset hun hadde opplevd og varmen i kapselen (over 40 grader), gjorde at hun døde etter bare fire timer.

- Det var en høy pris å betale for å være det første levende vesen i verdensrommet, mener Erik Tandberg.

Men seniorforskeren ved Norsk Romsenter forteller at forsøket også viste at levende organismer kunne overleve i verdensrommet. Dermed banet Laika veien for mennesker i rommet.

Etter suksessen havnet Laika på alles lepper og på frimerker over hele verden. Ingen har noen tall på hvor mange hunder som har blitt oppkalt etter henne.

4. april 1958 brant 'kisten' med Laika opp i atmosfæren.

Da hadde hun gått i bane rundt Jorden 2570 ganger.