The Mannish Boys: «Big Plans» (Delta Groove)

BLUES GROOVE

BLUES GROOVE
BLUES GROOVE

ABC Nyheters musikkskribent Øyvind Pharo setter denne gang The Mannish Boys nye album under lupen i sin Blues Groove-spalte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik som den levende musikkscenen er blitt, må man vanligvis på festivaler for å høre de beste bluesutøverne. California-gruppa The Mannish Boys er et eksempel. Denne supergruppa er et løst All Star-konsept med veteraner og nye stjerner i skjønn forening, med litt forskjellig besetning fra gang til gang, men bygd opp rundt en fast kjerne ledet av sangeren og munnspilleren Randy Chortkoff og hans rytmeseksjon.

I sommer spilte de på Notodden Blues Festival, men nylig kunne de også oppleves på Rockefeller, som en av de sjeldne blueskonsertene på Oslos klubbscene nummer én. Denne spaltens skribent hadde dessverre ikke anledning til å oppleve dem i Oslo, ei heller reise til Longyearbyen og Dark Season Blues Festival for å høre dem spille for verdens nordligste bluesforening, eller for den saks skyld melde seg på Color Lines høstlige soul- og bluescruise, der de var hovedattraksjonen. Derimot har jeg stiftet bekjentskap med gromlyden på det aktuelle albumet «Big Plans», bandets tredje utgivelse for det relativt ferske og offensive bluesmerket Delta Groove som nettopp har fått distribusjon i Norge gjennom Bonnier Amigo. Bak Delta Groove og Mannish Boys ligger en mangslungen historie om blues i Sør-California.

Randy Chortkoffs Los Angeles-blues
Delta Groove er blitt en sterk utfordrer til Alligator og Blind Pig som utgiver av de artistene som i dag viderefører arven fra klassisk Chicago-, Texas- og Vestkystblues. Da selskapet ble startet i 2004 av Randy Chortkoff, var det for at The Mannish Boys skulle få gi ut sin første CD, og selv om Delta Groove på kort tid har fått en imponerende artiststall, med blant annet veteranbandet The Mighty Flyers, er flaggskipet forblitt The Mannish Boys. For Chortkoff er både dette bandet og plateselskapet kulminasjonen av et liv i bluesens tjeneste, som elsker av kvalitetsblues, som organisator, promotor, plateprodusent og utøver.

Chortkoff, som vokste opp blant jazz- og bluesmusikere, har levd og åndet for musikk siden han under hippietiden var gammel nok til å valfarte til The Ash Grove, Los Angeles' hellige gral for blues og folk. Hans meritter som konsertarrangør og promoter har bidratt til at Los Angeles og Sør-California har et høyt nivå i sin lokale bluesscene, som har trukket til seg bluesveteraner fra 1950- og 60-tallets storhetstid og kunnet overføre sine erfaringer og inspirere yngre musikergenerasjoner. Han har vært en forkjemper for munnspillere med røtter i Chicago-bluesen, og bidratt til at denne instrumentaltradisjonen har vært vital i Sør-California.

Andre har også bidratt til den sterke tradisjonen av bluesmunnspillere i denne delen av USA, som for eksempel den tidligere Muddy Waters-musikeren, avdøde George «Harmonica» Smith, som fikk både Kim Wilson og Rod Piazza som elever. Chortkoff har på sin side ikke vært snauere enn at han i mange år har arrangert sin Tribute to Little Walter-konsert i Los Angeles.

En annen stor Chicago-munnspiller som Chortkoff har vært opptatt av å hedre er Billy Boy Arnold, som spilte på Bo Diddleys aller tidligste innspillinger for Chess. Arnold laget særdeles innflytelsesrike innspillinger med musikere fra Bo Diddleys band på VeeJay Records. Hans «I Wish You Would» ble en obligatorisk låt for britiske R'n'B-grupper på 60-tallet, og like mye rock'n'roll som blues. Blant annet ble den innspilt av The Yardbirds. Ingen hadde hørt noe fra Arnold på mange år, før han i 1993 kom med det perfekte comebackalbumet «Back Where I Belong» (Alligator), produsert av Randy Chortkoff, og med nyinnspillinger av «I Wish You Would» og andre av hans klassikere.

Visjonære og retro
Chortkoffs daværende band The Taildraggers (oppkalt etter en klassisk Howlin' Wolf-låt) spilte med Arnold på denne platen. Taildraggers-gitaristen Zach Zunis, skulle senere bli med i den kortlivede, hardtslående og visjonære The Red Devils. Om soundet på Arnold-albumet var teknisk fullkommen Chicago-blues retro, var Red Devils forut for sin tid med sin aggressive punkinnstilling til tradisjonen, anført av den karismatiske råtassen Lester Butler som frontmann på munnspill og sang. Butler gikk bort i 1998, og rakk ikke å prege det som skulle bli punkblues på samme måten som The White Stripes og Jon Spencer Blues Explosion har gjort. I 1993 backet The Red Devils Mick Jagger i studio på det som skulle bli et studioalbum, men som ble kansellert. Det finnes i dag bare som bootleg med tittelen på «The Famous Blues Sessions (The Nature of My Game)», men fra denne sesjonen er Jagger/Red Devils-versjonen av standarden «Checkin' Up On My Baby» inkludert på den nye samlingen «The Very Best Of Mick Jagger».

Taildraggers-musikerne fra Billy Boy Arnold-albumet anno 1993 har med andre ord gått i flere retninger. Bassisten Tom Leavy er med i rytmeseksjonen til dagens Mannish Boys sammen med trommeslageren Richard Innes, som i mine ører er selve motoren i det utrolige drivet til bandet. Innes er kjent fra Kim Wilson Blues Band, og Wilson selv gjør også opptredener med Mannish Boys når han ikke fronter sitt eget band eller The Fabulous Thunderbirds.

Stilen til Thunderbirds er i det hele tatt ganske likt med sin suverene beherskelse av de forskjellige syntesene av Chicago blues, Texas- og California-blues. Den største forskjellen er at Mannish Boys har en bluespakke med flere vokalister, mens T-Birds lydbilde bæres av den umiskjennelige sangen og munnspillet til Kim Wilson. Likheten mellom gruppene understrekes av at mesteparten av gitarspillet på «Big Plans» er fordelt mellom en nåværende (Kirk Fletcher) og en tidligere (Kid Ramos) T-Bird-gitarist. Men det er flere musikere fra Randy Kortchkoff-produksjonen av Billy Boy Arnold som spiller på Mannish Boys' siste album. Den etter hvert genierklærte gitaristen Rick Holmstrom er rytmegitarist og pianisten Rob Rio, som er sterkt influert av den sleske pianostilen til Memphis Slim, gjør glimrende innsats på «Big Plans».

Jody Williams
For Randy Chortkoff har Mannish Boys vært et redskap for å få frem store bluespersonligheter og undervurderte veteraner. Mississippi-fødte Johnny Dyer, som for øvrig hadde Rick Holmstrom som gitarist i sitt band i en periode, er en skolert munnspiller i Little Walter-tradisjonen og har emosjonell dybde som sanger. Som fast medlem av The Mannish Boys har Dyer opptrådt på bluesscener over hele verden. Det samme gjelder Texas-veteranen og den eksepsjonelle sangeren Finis Tasby. En annen stor og allsidig bluespersonlighet er Paris Slim alias Frank Goldwasser. Alle var ikke med på norgesturneen. Den største kultartisten av gjestemusikerne på «Big Plans», Jody Williams, kom heller ikke. Williams synger på to låter på albumet, men han viser også hvorfor han regnes som en av bluesens fremste stilskapere på gitar. Han spilte i sin tid skjellsettende soloer for Billy Boy Arnold, Howlin' Wolf og Bo Diddley.

Hans skjebne var å bli kopiert og plagiert av andre. Instrumentalen hans «Lucky Lou» ble til introen på Otis Rush' «All Your Love», «You May» ble plagiert av Buddy Guy og hans instrumental «Billy's Blues» ble kopiert note for note av Mickey Baker til storhiten «Love Is Strange» med Mickey & Sylvia. Williams trakk seg tilbake fra musikkbransjen og det skulle gå 40 år han dukket opp igjen med et par comeback-album på Evidence Records. Det vil ikke overraske om neste soloalbum kommer på Delta Groove.

Karakter: 7 av 10

Les mer Blues Groove her

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp: – Håper fruene gir dem noen innlegg06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18 Forsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:36 Trump ber Florida ta imot koronarammet skip05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Intensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter koronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke
Siste nytt
06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp: – Håper fruene gir dem noen innlegg06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18VerdenForsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenTrump ber Florida ta imot koronarammet skip05:30NorgeCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilIntensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34Helse og livsstilErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter koronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus