Buddhistmunker marsjerte igjen i Burma

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100 buddhistmunker deltok onsdag i den første demonstrasjonen i Burma etter at militærjuntaen i september slo hardt ned på folk som støtter demokratiske reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rangoon (NTB-AP-Reuters): Den fredelige demonstrasjonen fant sted i byen Pakokku nord i Burma og varte i om lag en halv time. Munkene sang bønner mens de marsjerte, men det ble ikke ropt politiske slagord, ifølge øyenvitner.

- Men dette viser at følelsen av frustrasjon og motvilje ikke har forsvunnet, sier en vestlig diplomat i Rangoon til nyhetsbyrået AFP.

Deltakerne dro etter opptoget tilbake til klostrene der de bor, opplyser to munker på telefon fra byen.

Konfrontasjon

Diplomater og observatører mener at onsdagens demonstrasjon viser at juntaen bare klarte å undertrykke og ikke utrydde sinnet mot landets diktatur.

I forrige måned ble det arrangert flere demonstrasjoner mot militærjuntaen i Pakokku, og byen var åsted for en av de verste konfrontasjonene mellom militæret og demonstrantene. Byen er kjent for sine mange klostre og regnes som er senter for buddhistisk opplæring.

I september slo juntaen hardt ned på demonstranter og munker som ønsker en endring i det svært autoritære regimet. Flere tusen mennesker ble pågrepet under demonstrasjonene flere steder i Burma i september.

Ifølge diplomater sitter fremdeles flere hundre i fengsel.

FN-besøk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari reiser lørdag til Burma i nok et forsøk på å få militærjuntaen til å innlede forhandlinger med opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Onsdag ble det klart at juntaen har gitt FN-utsendingen grønt lys for å komme til landet.

Gambari har den siste tiden besøkt en rekke av Burmas naboland i et forsøk på å få landene til å føre en tøffere linje mot juntaen. Han har rettet mye av oppmerksomheten mot Kina og India, som har et nært samarbeid med Burma. (©NTB)