Skuffelse over terrordommer i Madrid

Skuffelse over terrordommer i Madrid
Skuffelse over terrordommer i Madrid

Pårørende etter terrorangrepene i Madrid i 2004 er skuffet over at ingen er dømt for å være hovedmenn bak bombeangrepet, som kostet 191 mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabei Osman Sayed Ahmed, med tilnavnet Mohammed Egypteren, var tiltalt for å være en av hovedmennene bak det blodig terrorangrepet mot forstadstog i Madrid i 2004. Onsdag ble han frikjent i den spanske antiterrordomstolen. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIXRabei Osman Sayed Ahmed, med tilnavnet Mohammed Egypteren, var tiltalt for å være en av hovedmennene bak det blodig terrorangrepet mot forstadstog i Madrid i 2004. Onsdag ble han frikjent i den spanske antiterrordomstolen. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX

Madrid (NTB-AFP-Reuters): 21 menn ble onsdag funnet skyldige i terrorangrepene mot forstadstog i Madrid 11. mars 2004, mens sju ble frifunnet.

To av de tiltalte ble dømt til fengsel i tusenvis av år, selv om spansk lov setter grensen for soning ved 40 år.

Marokkaneren Jamal Zougams dom lød på 40.000 år.

Men sju av de 28 tiltalte ble frifunnet for innblanding i bombeaksjonene. 191 mennesker fra 13 land ble drept og 1.800 andre såret da ti bomber pakket i sportsvesker eksploderte om bord i fire forstadstog.

Angrepet var det blodigste mot vestlige mål siden terroraksjonene mot USA 11. september 2001.

Overraskende frifinnelse
Det mest overraskende med dommen er at de tre som var tiltalt for å ha planlagt og gitt ordre om det blodige angrepet, ble frikjent på dette punktet. To av dem ble dømt til 15 og 25 års fengsel for å ha tilhørt en terrorgruppe.

En tredje angivelig hovedmann, Rabei Osman Sayed Ahmed med tilnavnet Mohammed Egypteren, ble frikjent. Han soner allerede en dom i Italia for medlemskap i en terrororganisasjon.

- Vi er svært overrasket over frifinnelsen. Hvis det ikke var dem, må vi finne ut hvem det var som ga ordren, sier José Maria de Pablos, talsmann for en av organisasjonene for ofrenes pårørende.

Vil anke
Pilar Manjon, som leder en annen organisasjon for ofrenes pårørende, sier dommene vil bli anket. Selv mistet hun en 20 år gammel sønn i terrorangrepet.

- Vi kan ikke la drapsmenn gå fri, sier hun.

Også andre pårørende var skuffet over dommene.

- For oss virker det som om bare noen få av dem fikk mange år i fengsel. Det var ikke mange som ble dømt til langvarige straffer når man tenker på hvor mange mennesker som ble berørt, sa Eutiqio Gomez med skjelvende stemme.

Han mistet sin 39 år gamle datter i bombeangrepet.

- Rettferdig dom

- Ingen kan skaffe ofrene deres kjære tilbake, men deres lidelser blir kanskje litt mindre når de nå vet hva som skjedde og hvem som drepte dem, sa statsminister José Luis Rodríguez Zapatero etter at kjennelser og dommer var lest opp i antiterrordomstolen i Madrid onsdag.

- I dag har rettferdigheten skjedd fyllest. Nå må vi se framover og styrke den fredelige sameksistensen, sa Zapatero.

Ingen ETA-spor

Zapatero kom til makten da hans sosialistparti vant en overraskende seier ved valget på ny spansk nasjonalforsamling bare tre dager etter terrorbombene i 2004.

Seieren skyldtes delvis velgernes harme over det konservative partiet PPs påstander om at den baskiske separatistbevegelsen ETA sto bak togbombene.

Det er ingen spor som peker mot ETA i denne saken, fastslår dommen som ble avsagt onsdag.

Dommer Javier Gomez Bermudez i antiterrordomstolen tilkjente ofre og etterlatte til dels store økonomiske erstatninger. Erstatningssummene spente fra 30.000 til 1,5 millioner euro, det vil si fra 235.000 til 11,7 millioner kroner. (©NTB)

Personvernpolicy