Meny

Slakter MTB-investering

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De politiske partienes medlemmer i Forsvarspolitisk utvalg slakter gigantinvesteringen på 5 milliarder kroner til nye missiltorpedobåter.
Oslo (NTB-Kjetil Elsebutangen): – Dette er en trist sak som svekker folks tillit til forsvarsplanleggingen i Norge. Skaden har skjedd, sier Johan J. Jakobsen, som representerer Senterpartiet i det regjeringsoppnevnte Forsvarspolitisk utvalg.

Utvalget la onsdag fram sine anbefalinger til den neste langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009-2012. En av anbefalingene er at Forsvaret kvitter seg med de nye missiltorpedobåtene (MTB-ene) til 5 milliarder kroner.

Forsvarsledelsen ville i utgangspunktet ikke ha disse fartøyene, men ble påtvunget dem av et flertall på Stortinget. Nå vil altså representantene for alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, gjøre om beslutningen.

– Sterk kost

– Dette er sterk kost, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye, som er nestleder i forsvarskomiteen.

Hun utelukker ikke at MTB-ene kan bli skrotet, og sier at det i så fall er en «sterk tankevekker».

– Det er for kostbart å holde på med skattebetalernes penger på denne måten, sier Øye.

Hun sier politikerne må bli mer villige til å lytte til fagmilitære råd når de skal vedta store innkjøp, og at både nærings- og distriktspolitikk må komme i andre rekke.

Lederen for forsvarskomiteen på Stortinget, Høyres Jan Petersen, sier han er i tvil om MTB-ene bør droppes.

– Vi tar i så fall ut en hel fartøygruppe. Men skal vi beholde dem, er det ikke nok med den milliarden som Forsvarspolitisk utvalg foreslår, sier han.

Han tar ingen selvkritikk for beslutningen om å satse på missiltorpedobåter.

– Men problemet er at forsvarsbudsjettene er blitt dratt nedover år for år, og det er det all grunn til å ta selvkritikk på, sier Petersen.

Uansvarlig

Partienes representanter i Forsvarspolitisk utvalg går langt i å karakterisere stortingsvedtaket i 2001 om MTB-investeringen som uansvarlig.

– Det var ikke rett å prioritere næringshensyn framfor forsvarshensyn, sier Høyres representant i utvalget, Jonni Solsvik.

Problemet er, slik Solsvik og de andre partirepresentanter ser det, at Stortinget vedtok innføringen av et svært kostbart våpensystem uten å gi Forsvaret tilstrekkelige midler til å bære kostnadene.

– Dette handler om realisme. Vi må være villige til å se om igjen på denne beslutningen, sier Solsvik.

Venstres representant Eldbjørg Løwer mener også MTB-satsingen var urealistisk.

– Dette er en trist sak. Forsvaret har ikke råd til å drive disse fartøyene, sier hun.

KrFs representant mener næringspolitiske hensyn var helt avgjørende for vedtaket om å satse på missiltorpedobåter.

– Det ble gjort for å redde Umoe i Mandal. I hvert fall ikke for å styrke Forsvaret, sier Åse Wisløff Nilssen.

– Litt meningsløs

Selv Frps representant, som mener MTB-våpenet ikke bør utfases nå, er svært kritisk til investeringen. Harald Valved betegner investeringen som «ikke helt meningsløs, bare litt».

– Dette viser hvor feil det kan bli hvis industri- og distriktspolitiske hensyn skal være styrende for Forsvaret, sier Valved.

Han mener likevel man bør utnytte «restverdien» til MTB-ene, nå som de allerede er under bygging.

Peter A Moe, forbundsleder i Norges Offisersforbund og medlem av Forsvarspolitisk utvalg, vil helst se MTB-ene i drift, men mener det er umulig uten ekstra bevilgning. Og skjer ikke det, er skandalen komplett, mener han.

– Det vil være en av de største skandalene i norsk offentlig forvaltning, sier han.

Han tror det blir svært vanskelig å finne interesserte kjøpere.

– Mesteparten av pengene som er investert vil gå tapt, sier Moe. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus