Meny

Takket Mullah Krekar

Takket Mullah Krekar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen takket Mullah Krekar under lanseringen av boka «Ærlig talt».

Foran et fulltallig pressekorps takket Carl I. Hagen flere av sine politiske motstandere under lanseringen av biografien «Ærlig talt» onsdag.

- Stein Lillevolden er takket i boka som en av mine beste nyttige idioter. Men den som kanskje burde vært takket, er Mullah Krekar. Jo lengre han er i landet, jo bedre for FrP. Han er et symbol på den handlingslammelsen våre politiske motstandere og konkurrenter utviser.

Umodent og udemokratisk

Etter snart 35 år i politikken er det å danne regjering den delen av sitt politiske prosjekt han ikke har lykkes med.
- Vi hadde fått beskjed fra blant annet KrF at navngitte personer i stortingsgruppen sto i veien for et eventuelt samarbeid. Vi trodde at når vi hadde ryddet internt, opptrådt ansvarlig og fjernet de personene det gjaldt, at vi da ville aktuelle for et regjeringssamarbeid.

To av de navngitte personene var Jan Simonsen og Vidar Kleppe. Øystein Hedstrøm, som var en av de som forsvant ut av gruppen samtidig, var tilstede under lanseringen. Det var han som stilte spørsmålet om ikke Hagen skjønte at Kjell Magne Bondevik kviet seg for å inngå et samarbeid med et parti som fremsto som et umodent parti.

- I perioden 2000 og 2001 hadde vi flere eksklusjoner og udemokratiske prosesser i FrP. Det var vel ikke så rart, Carl, at Bondevik ikke syntes at FrP var modne nok til å delta i en regjering, spurte den tidligere stortingsrepresentanten.

Samme skjebne som SV

Hagen mener at FrP ville lidd samme skjebne som SV dersom de hadde blitt tatt inn i varmen og inkludert i et regjeringssamarbeid.

- Vi ville hatt akkurat de samme utfordringene som SV har i dag, tapt oppslutning og hatt problemer med å synliggjøre egne saker. Dette er det store dilemmaet for alle partier som inngår i en koalisjon, sier han.

Han er allikevel ikke redd for at FrP skal miste sitt uttrykk om de nå skulle gå inn i et borgerlig samarbeid. Men det overlater han til Siv Jensen og den nåværende ledelsen i FrP til å avgjøre, men gir følgende råd:

- Man må feire sine seire, ikke, slik som SV gjør, demonstrere sine tap.

Mobber ikke

Forholdet til Bondevik ble tatt opp flere ganger under pressekonferansen. Hagen mente at om ikke annet så har Bondevik vært konsekvent i sin antipati mot FrP hele tiden.
- Allerede under trontaledebatten i 1985 sendte Bondevik lapper til Kåre Willoch om at Høyre måtte velge hvilken samarbeidspartner de ville ha, hver gang Jan P. Syse sa noe positivt om FrP.

Hagen angrer også på at han har bidratt til å gjøre Bondevik til statsminister to ganger, men avviser at han mobber Bondevik når han kaller han mer opptatt av sitt eget ettermæle enn å faktisk gjøre noe for de fattige.
- I så fall er det svar på den mobbingen Bondevik har utsatt FrP for gjennom stigmatiseringen av vår politikk i alle år, sier han.

Han tror ikke hans harde personkarakteristikker i boka vil ramme Siv Jensen og FrP.
- Jeg har mer respekt for og tro på at Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og selv Lars Sponheim er bedre enn som så. Jeg er bare en avdanket politiker, koketterte han.

Feiring

Magnus Marsdal, forfatteren av boka «FrP-koden», var tilstede under lanseringen. Han har bare bladd litt i boka, men sier at Carl I. Hagen fremstår som ganske raus.
- Han hyller Krekar for å være i landet, og dermed skaffe FrP velgere. Han takker Jens Stoltenberg for hans bidrag til å få Gerd-Liv Valla avsatt. Han er til og med raus mot «FrP-koden» i omtalen i boka, sier han.

- Men mest av alt hyller og feirer Carl I. Hagen seg selv. På en annen side så er det jo ikke så mange andre som gjør det.

Han er overrasket over at Carl I. Hagen har trådt såpass tilbake som han faktisk har gjort og kaller han en av Norges største politikere i Norge de siste 25 årene ved siden av Gro Harlem Brundtland.

- Men han er like mye politiker som han alltid har vært. I boka sender han kraftige signaler til velgerne om sitt nei standpunkt i EU-saken. Dessuten lanserte han seg vel mer eller mindre som statsråd i en regjering med Siv Jensen i 2009.

Boka er godt timet mot julesalget og setter Marsdal i julehumør.
- Det er noe med førsteinntrykket. Marsipangrisansikt og gullskrift.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus