Mener Hagen er usmakelig

Mener Hagen er usmakelig
Mener Hagen er usmakelig

Advokat Kari Breirem, som varslet om Tønne-saken, betegner Carl I. Hagens uttalelse om at han kunne ha reddet Tore Tønne som usmakelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen
skriver i sin nye bok at han kunne ha reddet tidligere statsråd Tore Tønne. Advokat Kari Breirem, som varslet om Tønne-saken, betegner Hagens uttalelse som usmakelig. Hagen lanserte sin selvbiografi «Ærlig talt» i Litteraturhuset i Oslo onsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

I sin nye bok skriver Hagen at han kunne ha reddet livet til Tore Tønne.

– Dette er usmakelig av Carl I. Hagen, sier advokat Kari Breirem til Kanal 24.

Breirem var den som i sin tid varslet om Tønne-saken. Hun mener at Hagen ikke kunne ha gjort noe for å redde Tønne, og mener at den tidligere Frp-formannen påtar seg en rolle han ikke kunne hatt.

Hederlig

Carl I. Hagen skriver flere steder i biografien om hvor hederlig han synes Tore Tønne var som politiker og menneske. I kapitlet «Tragedien Tore Tønne» beskriver Hagen ham som en av de store og gledelige overraskelsene i Stoltenbergs første regjering hvor Tønne fungerte som helseminister fra mars 2000 til oktober 2001.


Den avdøde ministeren karakteriseres som en dyktig organisasjonsmann som kunne administrere en total virksomhet uavhengig av ideologi og politiske sperrer, enkel å samarbeide med og som en sympatisk og likendes fyr.

I desember 2002 ble det kjent at Økokrim etterforsket Tønne for å ha mottatt et millionhonorar fra advokatfirmaet BA-HR for rådgivningsvirksomhet han utførte i etterlønnsperioden etter ministerposten.

22. desember 2002 ble han funnet død etter å ha tatt sitt eget liv.

Bebreider seg selv
Hagen bebreider seg selv etter Tønnes bortgang, men mener at Arbeiderpartiet med Jens Stoltenberg i spissen var dem som sviktet mest ved ikke å forsvare Tore Tønne.

«I alle årene som har gått siden de desemberdagene i 2002, har jeg tenkt på om det ville hjulpet om jeg hadde stormet ut til Tønnes forsvar. Og dessverre tror jeg det ville gjort det. Endelig svar får jeg selvsagt aldri, og i stedet plager samvittigheten min meg for at jeg ikke engang prøvde.»
(Side 443 i biografien).

Kari Breirem mener at Hagen burde hatt ryggradd nok til å stå fram for fem år siden, men da var Hagen taus.

– Hagen burde vært mer opptatt av hva Tønne-saken egentlig gjaldt. Dette handlet ikke bare om en faktura på 1,5 millioner kroner, det handlet også om tette bånd mellom politikere og næringslivsledere, sier Breirem.

Hun uttaler at hun er er hun enig med Hagen i at Stoltenberg og partikollegene burde stått opp for Tore Tønne.

Relaterte saker.

Hagen mener han kunne reddet Tore Tønne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus