Parlaments-krangel om «barnesmugling»

Parlaments-krangel om «barnesmugling»
Parlaments-krangel om «barnesmugling»

Franske opposisjonspolitikere lurer på hvorfor ikke regjeringen stanset forsøket på å frakte 103 barn ut av Tsjad og til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FÅR KJEFT:
Frankrikes minister for menneskerettigheter, Rama Yade.

- 21. august og 9. september fraktet franske styrker medlemmer av organisasjonen og to tonn utstyr. Formalitetene ble håndtert av ambassaden. Hvorfor ble ikke Zoe's Ark-operasjonen stanset, spurte opposisjonspolitikeren Jean-Louis Bianco ved en høring i den franske nasjonalforsamlingen.

- Den franske staten har taklet denne situasjonen på en måte jeg er stolt av, svarte menneskerettighetsminister Rama Yade.

Seksten europeere sitter fengslet i Tsjad i forbindelse med saken.Seksten europeere sitter fengslet i Tsjad i forbindelse med saken.


Diktator
Myndighetene i Tsjad siktet tirsdag ni franskmenn og sju spanjoler for kidnapping og svindel, etter at de forsøkte å fly 103 barn fra Tsjad til Europa. Franske myndigheter har fordømt transporten av barna, melder Reuters.

Libyas diktator Muammar Gadaffi tok tirsdag imot Tsjads statsminister Adam Yunsini i et forsøk på å megle i saken.

De mistenkte inkluderer ni franskmenn, blant dem lederen og andre medlemmer av den franske bistandsorganisasjonens Zoe's Ark. Gruppen sier de ville hjelpe barna, ikke kidnappe dem, og at de ikke har gjort noe ulovlig.

De 103 barna fikk besøk av Tsjads president.De 103 barna fikk besøk av Tsjads president.


Tvangsarbeid
De mistenkte risikerer mellom fem og 20 års tvangsarbeid i Tsjad dersom de blir dømt for forholdet. Zoe's Ark sier de ville bringe foreldreløse fra den krigsherjede Darfur-provinsen i Sudan til Europa for at de skulle bo med familier der.

Representanter for både FN og franske myndigheter sier mange av barna, som er i alderen tre til ti år, ser ut til å komme fra Tsjad, ikke den krigsherjede Darfur-regionen i Sudan. Mange av dem skal heller ikke være foreldreløse.

Barna får nå tilsyn av FNs barnevernsorganisasjon UNHCR i byen Abeche, øst i Tsjad.

Smerter
Journalister har fått se og filme, men ikke snakke med, de anholdte. Ifølge en Reuters-reporter gjorde en av de franske mennene en knyttnevebevegelse mot ansiktet sitt, som for å antyde at han hadde blitt slått. En annen lå på gulvet, tilsynelatende med smerter. Minst to franske journalister er blant de mistenkte. Organisasjonen Reportere uten grenser har krevd at de skal bli løslatt umiddelbart.

Tsjads president har anklaget de mistenkte europeerne for å behandle afrikanere som dyr.

- Dette er bildet av det reddende Europa, som belærer våre land. Dette er bildet av Europa som hjelper afrikanere, sier president Idriss Deby, ifølge Reuters.

Fredsbevarende
Presidentens uttalelser har ført til spekulasjoner om hvorvidt Deby vil forsøke å bruke krisen til å hindre utplasseringen av en fredsbevarende EU-styrke øst i Tsjad. Analytikere sier til Reuters at dette er tvilsomt.

- Det ville i så fall vært temmelig frekt, sier Francois Grignon, som leder Afrikaprogrammet til International Crisis Group.

Frankrike hjalp tidligere i år president Deby å holde på makten ved å støtte ham med kampfly og franske soldater stasjonert i den tidligere kolonien, da regjeringsstyrkene støtte sammen med opprørsgrupper.

Personvernpolicy