- Alvorlig for norsk fisk

- Alvorlig for norsk fisk
- Alvorlig for norsk fisk

35 selskaper nektes å eksportere sild og makrell til Russland. – Alvorlig, sier fiskeriministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tirsdag ettermiddag Mattilsynet gikk ut med meldingen om at Den russiske veterinærtjenesten har innført importrestriksjoner på pelagisk fisk til Russland.

- Dersom disse restriksjonene blir innført, så er det alvorlig, sier fiskeriminister Helga Pedersen til ABC Nyheter.

Fra 15. november blir det bare lov å importere pelagisk fisk fra sju norske virksomheter som russerne har godkjent. Alle ligger i Nord-Norge. Ifølge Norges Sildesalgslag blir rundt 35 mottaksanlegg i Norge satt på sidelinjen.

- Disse 35 kan naturligvis fortsette å eksportere til andre markeder, men Russland er et stort marked spesielt for sild. Det gjenstår 280.000 tonn å fiske av årets sildekvote for NVG-sild. Det er ganske mye, og når de fleste anleggene ikke blir tatt inn i varmen vil det oppstå problemer, sier Jarle Hansen i Norges Sildesalgslag til NTB.

Tidligere denne måneden advarte den nyutnevnte lederen for den russiske fiskerikomiteen, Andrej Krainij, mot å kjøpe norsk laks.

- Det skal jeg være forsiktig med å spekulere i, svarer fiskeriminster Helga Pedersen når ABC Nyheter spør om hun tror at Krainij er ute etter å markere seg.

- Men vi har fått beskjed om at ansvaret for russiske veterinærmyndigheter muligens skal overføres til Krainij etter nyttår, sier Pedersen, uten at hun vil si noe om hva det vil bety for Norge.

Pedersen sier at de nå vil jobbe med Russland for å få klarhet i om de vil gjennomføre restriksjonene, og viser til at det bare er en måned siden Mattilsynet og veterinærmyndighetene i Russland underskrev en protokoll, der man var enige om at eksportregimet ikke skal endres.

Personvernpolicy