- Folk dør på grensa

- Folk dør på grensa
- Folk dør på grensa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømkutt planlegges og grensene holdes stengt. Norsk Folkehjelps stedlige representant er rystet over situasjonen på Gaza-stripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
VOKTES:
En israelsk soldat ved Erez-grenseovergangen.

- Det har skjedd at syke folk ikke får reise ut til den legebehandlingen de trenger. Den direkte konsekvensen er at folk dør mens de venter, sier Norsk Folkehjelps Kirsten Belch-Olsen til ABC Nyheter.

Hun bor på Gazastripen, og er ikke alene om å hevde at syke mennesker har dødd mens de venter på å få slippe over grenseovergangen mellom Gaza-stripen og Israel. Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch sier tre alvorlig syke palestinere har dødd etter at de ble avvist ved grenseovergangen Erez, melder The Sydney Morning Herald.

En av innbyggerne på Gaza-stripen bærer på en sekk med ris fra UNRWA.En av innbyggerne på Gaza-stripen bærer på en sekk med ris fra UNRWA.

- Hjerteskjærende
- Drivstoff kommer ikke inn. I tillegg planlegger Israel å kutte strømmen. Det er lite mat og andre varer generelt. Prisen er tredoblet de siste par ukene, fordi det er så få varer som kommer inn. Det er frustrerende og hjerteskjærende å se at det internasjonale samfunnet aksepterer dette, sier Bech-Olsen.

Den israelske blokaden av Gazastripen er skjerpet etter at Hamas tok makten i juni. Likevel har militante palestinske grupper fortsatt å gjennomføre rakettangrep mot Israel fra Gaza. Den israelske forsvarsministeren Ehud Barak sier tirsdag at en større militæraksjon mot de militante gruppene er nært forestående, melder AP.

Tidligere israelske militæraksjoner har ikke hindret de militante aktivistene fra å skyte raketter inn i Israel, og har ført til et stort antall tap blant sivile palestinere. I forrige måned besluttet den israelske regjeringen å forandre strategi, og godkjente planen om å stanse forsyningene av drivstoff og elektrisitet til Gaza. Målet er å stanse rakettangrepene.

Stanset strømkutt
- Dette tar strupetak på folk. Folk som lever under fattigdomsgrensen har ikke råd til å kjøpe den dyrere maten. Når Israel kutter strømmen vil det også skape problemer med vannforsyningen. Det er ikke slik at folk sulter, men lokalbefolkningen er innmari redde, sier Bech-Olsen.

Palestinerne i Gaza får alt drivstoff og mer enn halvparten av strømmen sin fra Israel. Barak godkjente sanksjonene i forrige uke, og søndag begynte kuttene i drivstoff-forsyningen.

Mandag besluttet imidlertid den israelske riksadvokaten Menachem Mazuz at de planlagte strømkuttene må settes på vent til man vet mer om hvilke humanitære konsekvenser sanksjonene får.

- Forbudt

Palestinske grupper og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner sier sanksjonene rammer sivile og i sum er en form for kollektiv avstraffelse som er forbudt under internasjonal lovgivning.

- Det er kjempefrustrerende at Israel får lov til å fortsette med de kollektive avstraffelsene av palestinerne på grunn av de som skyter raketter mot Israel, sier Belch-Olsen.

Ødelagt økonomi
Israel regner Hamas som en terrororganisasjon og stengte i juni grensen for alt annet enn grunnleggende humanitære forsyninger. Økonomien i området ligger i ruiner som følge av blokaden.

- Dette er den mest alvorlige økonomiske krisen på Gaza-stripen noen sinne, sier presidenten i palestinernes industrielle føderasjon, Amr Hamad, til AFP.

Tre fjerdedeler av eksportartiklene fra Gaza, som møbler, klær, byggematerialer og mat, eksporteres vanligvis til Israel og Vestbredden. Men siden 12. juni har ingen ting blitt eksportert på grunn av den stengte grensen. Arbeidsledigheten i privat sektor har steget til 70 prosent, og tapene i industrisektoren beløp seg i september alene til 110 millioner dollar.

«Fiendtlig»
Israel erklærte i juni Gaza som «fiendtlig».

- Israel fortsetter å sørge for at humanitær bistand tilflyter den palestinske befolkningen på Gaza-stripen, matvarer, medisin og energi, sier talsmann for israelsk UD, Mark Regev, til AFP.

Han avviser kritikken mot Israel.

1,5 millioner palestinere bor på det lille området ved Middelhavskysten. Åtti prosent av innbyggerne er avhengige av bistand.