Meny

Sven O. gikk på tvers av slottet

Sven O. gikk på tvers av slottet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sven O. Høiby var motstander av Slottets politikk om ikke å kommentere rykter og påstander som ble framsatt om kronprinsesse Mette-Marit. Han mente en åpen dialog med pressen var det beste.

Oslo (NTB-Peter Tálos): I biografien som forfatteren Anette Gilje har skrevet om kronprinsesse Mette-Marits far, går det fram at Høiby var oppgitt over informasjonsavdelingen på Slottet. Han mente holdningen om å ikke kommentere rykter og opplysninger om datteren og hennes forhold til kronprins Haakon skapte en mer aggressiv presse enn hva som var nødvendig.

– Skriv sannheten

«Med Svens erfaring fra journalistyrket på 60-tallet tenkte han at det var bedre å gi mediene korrekt informasjon når de spurte. Ellers kunne de risikere at det ble trykt ting som var usant og basert på rykter,» står det i boka.

Gilje fulgte Sven O. gjennom tre og et halvt år fram til han døde i mars. Boka «Sven O. Høiby – Et portrett» kommer i handelen onsdag.

Da hun først tok kontakt med Høiby ba han henne om å ikke legge noe imellom dersom hun skulle realisere sine planer.

– Skal du skrive en bok om meg, må du skrive sannheten, og den skal du ikke legge sminke på. Jeg er som jeg er, og jeg står for det, skal Høiby ha sagt.

Var uenige

I boka forteller Høiby selv om hvordan han oppfattet situasjonen mellom pressen og kongehuset da Mette-Marit og kronprins Haakon traff hverandre.

– For meg var frasen «Ingen kommentar» forbeholdt Slottet. Folk var nysgjerrige på hvem denne jenta var som Kronprinsen hadde forelsket seg i, sa Høiby til forfatteren. Høiby mente det var bedre å spille på lag med pressen.

– På dette punktet har det nok i ettertid vist seg at jeg og Mette-Marit er ganske uenige, kommenterte Høiby i ettertid.

Orket ikke ryktene

Gjennom hele kapitlet som omhandler Sven O. Høibys forhold til datteren og kongefamilien etter at Mette-Marit og kronprins Haakon traff hverandre, beskrives Høiby som en omtenksom far som ville det beste for datteren.

– Jeg orket ikke at alle ryktene om henne skulle stå uimotsagt. Mette-Marit var ingen lykkejeger som ville kapre prinsen for å bli dronning, sa Høiby.

Selv om han i lange perioder verken så sin egen datter eller barnebarna sine, forsøkte han ifølge boka å ivareta kronprinsessens interesser etter beste evne. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus