40 prosent av fødsler registreres ikke

Av de 128 millioner fødslene på verdensbasis hvert år, blir hele 48 millioner ikke registrert. Disse menneskene får færre muligheter og rettigheter, ifølge WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er enda verre når det kommer til registrering av dødsfall. Hele to tredjedeler (38 millioner) av 57 millioner dødsfall blir ikke registrert.

WHO mottar bare tilfredsstillende informasjon om dødsårsak fra 31 av sine 193 medlemsstater.

Viktig informasjon

Informasjon om fødsler og dødsfall - inkludert alder, kjønn og dødsårsak - er viktig i planlegging av offentlig helse, skriver WHO på sine nettsider.

Når barnefødsler ikke registreres er det større sjanse for at de uregistrerte barna ikke får de samme elementære menneskerettighetene - sosiale, politiske, sivile og økonomiske - som andre barn.

Også mangelfull registrering av dødsfall får alvorlige konsekvenser. Uregistrerte dødsfall gjør det vanskeligere for myndigheter å få på plass effektive helsepolitiske tiltak.

Ingen vil ta jobben

Men ifølge WHO er det ingen som har tatt ansvaret for jobben med registrering.

- Det er ikke ett FN-organ som har ansvar for å sikre at fødsler og dødsfall blir registrert, så det har falt mellom flere stoler. Det er derfor vi ikke har klart å etablere, støtte og opprettholde systemer for borgerregistrering i u-land de siste 30 årene, sa lederen for WHO, Margaret Chan, under en konferanse i Beijing mandag.

Uten den statistikken som kommer fra slike systemer, så har man bare delvis oversikt over nytten av de bistandspengene som brukes til utvikling.

- Å bygge et system for borgerregistrering er en stor utfordring - dette er jobben ingen vil ta, sier Sally Stansfield fra Health Metrics Network, ifølge WHOs nettsider.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Personvernpolicy