- Stress øker risikoen for epilepsi

Personer som har vært utsatt for en ekstrem grad av stress, har 50 prosent større sjanse for å utvikle epilepsi, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Epilepsi:

Epilepsi er ikke en sykdom men et symptom.

Gjennom historien har tilstanden vært svært myteomspunnet.

Det kan være mange ulike årsaker til disse symptomene og i over 50 prosent av tilfellene finner man ikke årsaken til anfallene.

I teorien kan alle mennesker få et epileptisk anfall men terskelen for å få et anfall er mye lavere for en person med epilepsi.

Man deler anfallene grovt inn i to grupper. Generaliserte anfall starter over hele hjernen samtidig, mens de partielle starter i et bestemt område. I praksis betyr det at et epilepsianfall har mange ansikter. Ved et generalisert anfall vil personen bli bevisstløshet og få kramper.

Partielle anfall kan ha mange uttrykk, slik som en rykning i en arm, repeterte bevegelser i en hånd og i ansiktet, sug i magen, eller oppovervent blikk. Under et partielt anfall kan personen være fraværende - uten å falle om bevisstløs. Et partielt anfall kan også gå over i et generalisert anfall.

Dersom du opplever at noen får et epileptisk anfall:

1. Vær rolig, det går over.

2. Ikke putt noe i munnen, verken drikke, pinner eller annet.

3. Ikke prøv å holde igjen krampene, men legg gjerne noe mykt under hodet.

4. Hold vekk unødvendig nysgjerrige tilskuere om mulig.

5. Hvis det varer mer enn 2-5 minutter og du ikke kjenner personen og vet hvor lenge anfallene pleier å vare, ring 113. Ring også 113 dersom personen er skadet.

Kilde: Lommelegen.no

Epilepsi er en tilstand hvor en person får anfall som skyldes en irritasjon av sentralnervesystemet. I teorien kan alle mennesker få et epileptisk anfall, men terskelen for å få et anfall er mye lavere for en person med epilepsi.

Nå har forskere fra Aarhus universitet i Danmark og Los Angeles universitet i USA funnet en sammenheng mellom stress og forekomsten av epilepsi.

I en ny undersøkelse konkluderer de at ekstrem stress gjør sjansen for å utvikle epilepsi 50 prosent større, og at risikoen er størst hos kvinner, spesielt de første tre årene etter at de har vært utsatt for stress, melder Jyllands-Posten.

Å miste et barn

Forskerne tok utgangspunkt i at foreldre som har mistet et barn har vært utsatt for en ekstrem grad av stress. De studerte derfor forekomsten av epilepsi blant vel 21.000 foreldre som hadde mistet et barn under 18 år. Resultatene ble så sammenlignet med forekomsten av epilepsi blant en kontrollgruppe bestående av nesten 300.000 foreldre som ikke hadde mistet et barn.

- Risikoen for å få epilepsi var i gjennomsnitt 50 prosent høyere blant foreldre som hadde mistet et barn, sammenlignet med foreldre som ikke hadde mistet et barn, sier den danske lederen av forskningsprosjektet, Jakob Christensen, ifølge Jyllands-Posten.

Kvinner mest utsatt

Videre forteller Christensen at risikoen for å utvikle epilepsi var størst blant kvinner, særlig de første tre årene etter dødsfallet. Da var risikoen nesten en og en halv gang så stor.

Blant menn var risikoen nesten dobbelt så stor de første tre årene etter dødsfallet. Deretter falt risikoen og var ikke forhøyet etter tre år.

Studien tok høyde for forskjellige sosioøkonomiske faktoere, som alder, bopel og utdannelse. Ingen av disse faktorene forklarte den økte forekomsten av epilepsi blant personer som har vært utsatt for ekstrem stress.

Undersøkelsen skal publiseres i den kommende utgaven av det internasjonale tidsskriftet «Epilepsy and Behaviour».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus