Miljøbevegelsen krever oljestans

Miljøbevegelsen krever oljestans
Miljøbevegelsen krever oljestans
Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet miljøbevegelse krever stans i all ny olje- og gassutvinning på norsk sokkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kravet kommer i forbindelse med regjeringens invitasjon til den 20. konsesjonsrunden i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. I forrige uke inviterte olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) oljeselskapene til å nominere blokkene de vil skal være en del av den neste konsesjonsrunden.

– De kunne lagt den andre konsesjonsrunden på vent. Oljeselskapene har mer enn nok å boltre seg i. Man kunne her tatt et virkelig klimagrep og stanset prosessen, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NRK.

Han sier verdens oljeproduksjon ikke automatisk går ned, selv om Norge reduserer på utvinningstempoet.

– Men det ville sendt et klart og tydelig signal til verden om at vi er et land som ønsker å ta klimatrusselen på alvor, og at man i stedet satser på utviklingen av fornybare og rene miljøkilder, sier Haltbrekken.

Leder Bård Lahn i Natur og Ungdom deler ikke uventet Haltbrekkens syn, mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er uenig med miljøbevegelsen.

– Det er fullt mulig å ha olje- og gassutvinning, og likevel lykkes med å oppfylle klimamålene. Det har Norge vist, sier Stoltenberg til NRK. (©NTB)