Ordføreren støtter demo mot «Tønsberg»

Ordføreren støtter demo mot «Tønsberg»
Ordføreren støtter demo mot «Tønsberg»

I Tyskland demonstrerer venstrevridde mot nazi-butikker med navn som «Tønsberg» og «Narvik». De får nå norsk støtte - også fra Tønsberg og Narvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønsbergs ordfører støtter demonstrasjonene mot nazi-butikker med norske navn. Her er utsalgsstedet «Tønsberg» i Berlin. Foto: ScanpixTønsbergs ordfører støtter demonstrasjonene mot nazi-butikker med norske navn. Her er utsalgsstedet «Tønsberg» i Berlin. Foto: Scanpix

I Tyskland arrangeres det nå demonstrasjoner mot butikker navn som «Tønsberg» og «Narvik». For en drøy uke siden gikk 2000 i tog i Leipzig for å demonstrere mot salget av merkeklær for nynazister og høyreekstreme grupper i butikken «Tønsberg».

- Jeg støtter alle demonstrasjoner mot den type virksomhet, sier også Tønsbergs ordfører Per Olsen (Frp) til ABC Nyheter.

Kommunen har tidligere kontaktet Utenriksdepartementet (UD) for å få utredet mulighet til å stanse bruken av byens navn, men måtte konkludere med at det var vanskelig.

Derfor setter Frp-ordføreren pris på den venstrevridde aktiviten i Tyskland.

- Jeg har lite til overs for at en inkluderende og åpen by som Tønsberg, er valgt som symbol for disse nynazistene, sier Olsen.

I Narvik har en også reagert på at bysnavnet brukes til å promotere nynazistiske merkevarer.

- Narvik har også en spesiell krigshistorie. Det var her de største krigshandlingene fant sted i Norge under andre verdenskrig. På krigskirkegården ligger det mer enn 3000 mennesker, sier tidligere ordfører Olav S. Alstad (Ap).

Han har skrevet til den tyske ambassaden for å be om hjelp til å stanse misbruket, men heller ikke det har nyttet.

De tyske demonstrantene har hatt jevnlige markeringer utenfor butikkene som finnes i de tidligere øst-tyske byene Leipzig, Magdeburg og Berlin.

I oktober forsøkte omlag 100 hettekledde demonstrante å sette fyr på «Tønsberg»-butikken i Leipzig. Akkurat den formen for protest har tønsbergordføreren derimot lite til overs for.

- Slikt tar jeg veldig avstand fra. Jeg forsvarer retten til å demonstrere, men man må også ha en høy terskel for andres meninger, sier Olsen.

Også på politisk toppnivå har det omstridte klesmerket «Thor Steinar», som blant annet bruker runeskrift og det norske flagget i sin PR, vært debattert. Både statsminister Jens Stoltenberg og den tyske forbundskansleren Angela Merkel har tatt avstand fra dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus