Die Krupps: «Too Much History» (AFM Records/Tuba)

En god historie

Tyske Die Krupps var blant pionerene innen elektronisk og industriell musikk, og blant de første til å forene dette med metall. På «Too Much History» oppsummerer de sin innholdsrike karriere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Die Krupps ble dannet i Tyskland i 1981 av Jürgen Engler og Ralph Dörper, som tidligere hadde spilt i Propaganda. Sammen med band som Einstürtzende Neubauten tok de opp arven etter Kraftwerk og befestet Tysklands renommé som foregangsland innefor elektronisk musikk.

Første halvdel av 80-tallet var bandet store på undergrunnsklubbene rundt om i Europa, og artister som Depeche Mode og Nitzer Ebb lot seg inspirere. Kombinasjonen av hard, elektronisk musikk og suggererende danserytmer fylte dansegulvene og ble spilt på radio av kjente DJ`er som for eksempel John Peel.

I 1989 tok bandet en pause og Engler konsentrerte seg om å produsere artister innenfor ekstremmetal genren. Dette kunne man tydelig høre på «I» fra 1992, der gitarene gjør sin inntreden i lydbildet og vokalen har blitt mer aggressiv. Samme år gis «A Tribute To Metallica» ut og viser med all tydelighet hvor bandet var på vei.

Før neste utgivelse, «II - The Final Option» hentet Engler inn gitaristen Lee Altus og trommeslageren Darren Minter fra det amerikanske thrashbandet Heathen, noe som satte et markant preg på lydbildet. Samme oppskrift ble brukt også på de to neste utgivelsene. «Paradise Now» ble utgitt i 1997, og er Die Krupps siste ordinære studioalbum. Engler startet Dkay.Com som har gitt ut to plater i samme gata.

2005 markerte 25-års jubileum for Die Krupps og Engler og Dörper kom sammen igjen for å markere anledningen. Dette leder frem til utgivelsen av «Too Much History». Samlingen er delt i to der den ene delen er kalt «The Electro Years» og den andre «The Metal Years». Diskene kan også kjøpes separat.

«The Electro Years» inneholder klassiske Krupps-slagere som «Volle Kraft Voraus», «Germaniac», «Machineries Of Joy» med Douglas McCarthy fra Nitzer Ebb, samt «Der Amboss» som er en coverversjon av Visage`s «The Anvil» og «5 Millionen» som ble spilt inn i 2005.

«The Metal Years» tar for seg den senere perioden og presenterer hits som «Fatherland», «Bloodsuckers» og «To The Hilt». I tillegg har de laget en egen versjon av «Ich Bin Ein Ausländer» med Pop Will Eat Itself samt spilt inn en helt ny låt som heter «The Great Divide». Sistnevnte lover absolutt godt for fremtiden, dersom Die Krupps nå har bestemt seg for å satse videre.

«Too Much History» er en forbilledlig samling fra et band som gjennom karrieren har hatt stor betydning for utviklingen av elektronisk musikk. Musikkhistorisk er Die Krupps vel så viktige som for eksempel Ministry, og Rammstein og deres like hadde ikke vært der de er i dag uten dem. Denne skal du med andre ord ha.

Karakter: 8 av 10

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart Persson her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Personvernpolicy