Meny

Åpner for klimamilliarder til skogvern

Åpner for klimamilliarder til skogvern

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vurderer å bruke betydelige summer for å redusere avskogingen i tropiske regioner, som et hastetiltak for å kutte globale CO2-utslipp.

Foto:
Brasils miljøvernminister Marina Silva på podiet under åpningen mandag av en internasjonal konferansen i Trondheim om biologisk mangfold. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

- I forberedelsene til klimakonferansen på Bali i desember vil vi nøye vurdere hvordan økonomiske midler kan bidra til å begrense og redusere avskogingen i tropiske skoger, lovte Heidi Sørensen (SV), nyslått statssekretær i Miljøverndepartementet, under åpningen av en internasjonal konferanse om biologisk mangfold i Trondheim mandag.

- En viktig støtte

Brasils miljøvernminister Marina Silva, som også deltok på åpningen av konferansen, reagerer positivt på signalene.

- Brasil har selv foreslått et frivillig fond som kan stimulere tiltak for å redusere avskogingen. Brasil har gjort mye for å redusere avskogingen av Amazonas. Et internasjonalt fond vil være en viktig støtte for å øke innsatsen, sier Marina Silva til NTB.

Sju norske miljøorganisasjoner har foreslått at Norge bruker seks milliarder kroner årlig fram til 2012 for å hindre avskoging i tropiske skogsområder.

Rask CO2-kutt

- Avskoging fører til tap av biologisk mangfold og står også for rundt 20 prosent av utslippene av klimagasser. Vi trenger å redusere utslippene raskt, og da er tiltak mot avskoging et av de mest effektive. Derfor vil vi nøye vurdere organisasjonenes forslag, sier Heidi Sørensen til NTB.

Flere av opposisjonspartiene på Stortinget har også reagert positivt på forslaget, og Sørensen regner med at det vil komme inn i drøftingene om klimaforliket på Stortinget.

- Positivt

- Dette er meget positive signaler, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet, en av de sju organisasjonene bak forslaget.- Om Norge går i spissen på dette området kan det gi vesentlige bidrag til å redusere avskogingen, og dermed raskt gi store CO2-kutt, sier Løvold.

Miljøvernminister Marina Silva, selv en veteran i kampen for vern av Amazonas, viser til at Brasil de siste årene har redusert avskogingen i Amazonas med over 60 prosent. Det betyr avvergede CO2-utslipp på 500 millioner tonn, rundt ti ganger Norges samlede CO2-utslipp.
Internasjonal støtte vil gjøre det lettere å sikre bærekraftig bruk av skogen, sier hun.

Kyotoavtalen

Kyotoavtalen åpner for støtte til nyplanting, men ikke til vern av eksisterende skog. Men tiltak mot avskoging vil bli et tema på FNs klimakonferanse på Bali i desember, der forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale skal starte.

Flere land, blant dem vertslandet Indonesia og andre land med mye tropisk skog, ønsker at avtalen som skal avløse Kyotoavtalen i 2012 inneholder ordninger som kan stimulere vern av tropeskogen. Blant forslagene er en kompensasjonsordning for land som lar være å hogge ned skogen sin.

FNs klimapanel har i sine rapporter understreket at det haster å kutte de globale utslippene. Redusert avskoging er et av de mest effektive tiltakene på kort sikt. Målsettingen med et frivillig fond er å sikre fortgang i dette arbeidet også før en ny avtale kommer på plass i 2012. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus