- Afghanistan-modellen fungerer ikke

- Afghanistan-modellen fungerer ikke
- Afghanistan-modellen fungerer ikke

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kritiserer den internasjonale innsatsen for den afghanske sivilbefolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er trygt å si at modellen for Afghanistan ikke har levert de resultatene vi håpet på. Den helhetlige koordineringen har vært fraværende, særlig på den sivile siden, sa Støre da han åpnet den sjuende UD-konferansen om «Flerdimensjonale og integrerte fredsoperasjoner» i Oslo mandag, ifølge en pressemelding.

Norge er blant de landene som gir mest til Afghanistan. Mellom 2002 og 2005 lå den norske bistanden på omkring 350 millioner kroner per år, i 2006 var den over dette nivået, ifølge UDs hjemmesider. Norge har også omlag 500 soldater og befal i den internasjonale sikkerhetsstyrken Isaf.

- For den militære delen av operasjonen har vi rikelig med koordineringsmekanismer i Isaf og Nato. Den sivile støtten til det afghanske samfunnet har imidlertid vært for svak og for fragmentert, sa Støre.

- De siste månedene har situasjonen blitt noe forbedret. Det er større fokus på behovet for å lykkes med utviklingsstrategien, og flere land støtter denne. Likevel er det fremdeles mye som gjenstår når det gjelder å forbedre koordineringen. Her må FN spille en nøkkelrolle.

- Fragmentert
Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, var til stede ved seminaret mandag og sier seg enig i utenriksministerens kritikk.

- Det internasjonale samfunnets samlede innsats er alt for fragmentert. Det er to militære operasjoner, en relativt svak FN- struktur og sterke bilaterale donorer som holder på med hver sine ting, sier Eide til ABC Nyheter.

- Afghanistan-innsatsen er mer fragmentert enn tilfellet er mange andre steder. Derfor har den norske regjeringen argumentert for et mer overordnet FN-ansvar. Den militære innsatsen har ingen egenverdi, hvis den ikke bygger opp under en politisk prosess og økonomisk utvikling vil den forvitre på lang sikt.

En selvmordsaksjonist tok livet av en politimann og to sivile i et angrep mot en afghansk konvoi sør i Afghanistan mandag.En selvmordsaksjonist tok livet av en politimann og to sivile i et angrep mot en afghansk konvoi sør i Afghanistan mandag.


- 50 drept
Ifølge det afghanske forsvarsdepartementet ble mer enn 50 mistenkte Taliban-opprørere drept i en stor Nato-aksjon sør i Afghanistan mandag, melder Reuters.

Afghanske og hovedsakelig vestlige styrker kjemper harde kamper mot opprørsgrupper sør og øst i landet.

Opprørerne har gjennomført mer enn 130 selvmordsaksjoner hittil i år, og tatt livet av mer enn 200 mennesker i sin kamp for å kaste den afghanske regjeringen og tvinge utenlandske styrker ut av landet.

- Katastrofe
FNs bistandsgruppe i Afghanistan, UNAMA, sier mer enn 100 bistandsarbeidere har blitt drept eller kidnappet hittil i år, og at 55 humanitære konvoier er plyndret, melder AFP.

- Afghanistan er et av de fem fattigste landene i verden, og matmangelen om vinteren kan skape en humanitær katastrofe. Situasjonen er dramatisk, sier FNs representant i Afghanistan, Tom Koenigs, til AFP.

- De nærmeste seks ukene vil bli avgjørende for vår humanitære innsats. Arbeidet er i gang, men sikkerhetssituasjonen fortsetter å gjøre arbeidet vårt vanskelig, la han til.

Personvernpolicy