I skyggen av katastrofen

I skyggen av katastrofen
I skyggen av katastrofen

Vulkanen Kelud står i umiddelbar fare for å få utbrudd. ABC Nyheter har besøkt familiene som er rammet av trusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morgengry
Her sees vulkanen Kelud tidlig om morgenen. Foto: Katherine Demopoulos.

(INDONESIA:) Tre vulkaner i Indonesia står i umiddelbar fare for å få et utbrudd, etter at skyer med røyk og aske skjøt ut fra Krakato-fjellet nær Sunda-stredet mellom Sumatra og Java og fra Soputan-vulkanen sist uke.

Vulkanen Kelud ligger bare ni mil sør for Indonesias største by Surabaya. Her har man nå slått alarm etter at aktiviteten i det siste har vært på sitt høyeste på mange år. Forskere på stedet måler en betydelig økning i temperaturen inne i vulkanen, samtidig som antallet både dype og mer grunne skjelv øker betraktelig.

Kristianto leder forskerne som jobber med vulkanen. Foto: Katherine DemopoulosKristianto leder forskerne som jobber med vulkanen. Foto: Katherine Demopoulos

Kristianto leder krisegruppen ved Indonesias senter for vulkaner og geologi. Som så mange andre indonesiere har Kristiano ett navn, men han sier til ABC Nyheter at Kelud er den mest aktive av de tre vulkanene og også den farligste siden den ligger i et befolket område.

Det er umulig å si nøyaktig når og om Kelud i det hele tatt får et utbrudd, men Kristianto advarer om at den vulkanske aktiviteten fortsatt øker, og mens fjellet er i alarmberedskap er folk i fare.


Tredve drept
Sist mandag målte han og forskergruppen at temperaturen 15 meter under innsjøen i krateret hadde gått opp med nok en tiendedels grad, til 39,3 grader celsius, fra søndagens 39,2 og fredagens 39,1.

Det normale nivået ligger på mellom 30 og 31 grader, men sist Kelud hadde utbrudd var temperaturen på 40 grader celsius. Da ble tredve mennesker drept, og brennende varm lava ble spredt i en omkrets av åtte kilometer.

- Episentret for skjelvene har også bevegd seg nærmere overflaten. I september holdt de seg på tre kilometers dyp, men nå er de cirka en kilometer fra overflaten, sier Kristianto til ABC Nyheter.

Samtidig er det 130.000 mennesker som venter i spenning i de fruktbare åsene rundt vulkanen. Alle ble bedt om å komme seg utenfor en omkrets på ti kilometer allerede 16. oktober, men mange sniker seg innenfor det avstengte området for å se til ananasen, sukkerrørene og kaffeplantene sine.

Avstengt

I landsbyen Sugihwaras, som ligger helt på grensen av det avstengte områder er gatene mystisk stille. Husene er forseglet, og på terrassene finnes ingenting av den vanlige aktiviteten. De fleste kvinner og barn sitter bare og venter i evakueringsleire noen kilometer unna, og bare mennene er igjen. Dag etter dag, og natt etter natt holder de seg våkne for å ta vare på hjemmene og husdyrene sine.

Offisielt har bøndene som bor innenfor det avstengte området bare lov til å slå gresset og fore dyrene sine, men de store mengdene med soldater og politi som overvåker grensen, snur det blinde øyet til, og bøndene driver som før.

- Hellig

Mbah Ronggo og hans kone Mulyasi. Foto: Katherine DemopoulosMbah Ronggo og hans kone Mulyasi. Foto: Katherine Demopoulos

Mbah Ronggo (64) er en av dem som blir i Sugihwaras.

Mbah, som betyr bestefar på indonesisk, er en avholdt spirituell vokter av fjellet. Han har tilbrakt flere dager i leirene rundt fjellene når evakueringsordren kom, men nå har han returnert til landsbyen, fordi han ikke tror den er i fare.

Mange vulkaner i Indonesia har en egen hellig mann, og når det gjelder Kelud, så mener både Mbah Ronggo og kona Mulyasi (63) at fjellet snakker til dem, og regelmessig - minst en gang i uken.

Paret levde alene i jungelen rundt fjellet i 17 år, og sier at det ble dannet et bånd mellom dem og fjellet. De flyttet ut av jungelen og til folk i 1990, når de sier at de adlød en stemme fra Kelud selv. Tre måneder etterpå kom vulkanutbruddet.

Indonesiere, selv de som ikke tror på hellige menn, holder av dem. Så mye at politiet følger med ham for å være sikker på at han blir i leiren på nattestid, sier Mbah Ronggo.

De frykter at hvis han drar tilbake til landsbyen for godt, så kommer folk til å følge etter ham, og dermed sette seg selv i fare.

Fredag kveld, mens forskerne noterte seg en ny serie med skjelv, sier paret at Keluds sjel fortalte dem i form av en drøm at landsbyen ikke er i fare nå.

- Vi ser på Kelud som vår mor, eller bestemor. Så vi tror ikke Kelud vil drepe oss, sier Mbah Ronggo til ABC Nyheter.

Trygt

I helgen gikk Mbah Ronggo rundt om i leiren for å overbevise folk om at det var trygt å vende hjem, men politiet nektet å gi dem tillatelse til å dra tilbake mens alarmberedskapen fortsatt pågår. Mbah sier han respekterer forskernes metoder, men vil gjerne at de også skal respektere hans åndelige kontakt med fjellet.

Mer enn noe annet vil han at politiet skal forstå at folket sliter mens de bor i leiren. Selv om myndighetene stiller opp med mat og vann, så kan de ikke jobbe, og de må ta av sparepengene for å kjøpe alle andre nødvendigheter, som melk til barna.

En av innbyggerne i Sugihwara, Wagito (50), tror fjellet snakker til det eldre paret, men foreløpig vil han at han og kona og deres tre barn skal bli i leiren. Han forventer at det kommer et utbrudd, og mens han gjør det besøker han kona og barna hver dag.

Mukram og hans familie savner landsbyen sin, og vil helst dra hjem raskt. Foto: Katerine DemopoulosMukram og hans familie savner landsbyen sin, og vil helst dra hjem raskt. Foto: Katerine Demopoulos

I leirene er det ingenting å finne på. I en venter 80 familier fra landsbyen Sampo, som ligger bare 17 kilometer fra toppen av fjellet. Mukram (65) har vært i leiren i 12 dager, sammen med kona og deres tre barn. Selv om barna får tilbud om å gå på skole, så er livet tungt for dem, mens de sover på matter. De er frustrerte og har hjemlengsel. Mange av de evakuerte sier de håper Kelud vil få et utbrudd raskt, slik at de kan dra hjem igjen. -----

Indonesia har det høyeste antallet aktive vulkaner i noe land, og ligger på Stillehavsryggen av Fire, som er et stort belte av vulkansk og seismisk aktivitet. Indonesia er verdens fjerde største land regnet i innbyggere, med et folketall på 240 millioner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus