- Ville «kidnappe» 103 barn

- Ville «kidnappe» 103 barn
- Ville «kidnappe» 103 barn

Medlemmer av en fransk bistandsorganisasjon er pågrepet i Tsjad, mistenkt for å ha planlagt å føre over 100 barn ulovlig ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Politinspektør Terje Kristiansen ved Oslo Politikammer opplyste på en pressekonferanse mandag at en mann er anholdt, mistenkt for å ha drept sin 70 år gamle mor. Kvinnen ble funnet død i Oslo natt til mandag.

Den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, har fordømt de franske bistandsarbeiderne, melder BBC. Han sier handlingene deres var «ulovlige og uakseptable.»

16 mennesker er pågrepet i forbindelse med saken. Seks franske bistandsarbeidere, tre franske journalister og sju spanske flymannskap holdes fanget i byen Abecha, mistenkt for kidnapping.

Bistandsorganisasjonen «Zoe's Ark» hevder barna er foreldreløse fra Darfur i Sudan, men FN-medarbeidere tror mange av dem kommer fra landsbyer i Tsjad.

Det er antatt at mer enn 230 000 flyktninger fra Sudans krigsherjede Darfur-region bor i Tsjad.

- Tar avstand
Saken har vakt stor oppsikt i Frankrike.

- Jeg kan forstå de franske familiene som ønsket å hjelpe disse barna. Men jeg forstår ikke hvorfor denne organisasjonen på egen hånd bestemte seg for å bringe barna til Paris. Vi tar fullstendig avstand fra dette initiativet, sier den franske menneskerettighetsministeren Rama Yade.

Tsjads president Idriss Deby går noe lenger i sin kritikk av bistandsgruppen.

- Målet har vært å kidnappe barna fra sine foreldre og selge dem til pedofile organisasjoner i Europa, og kanskje til og med drepe dem og selge organene deres, sier Deby ifølge BBC.

Benekter
Zoe's Ark benekter anklagene. De hevder å ha mottatt bekreftelser fra stammeledere på at alle barna er foreldreløse fra Darfur, og at ingen av dem hadde kjente slektninger. Bistandsgruppen sier de handlet i god tro og ville ta med seg barna til utlandet for å gi dem medisinsk hjelp.

En BBC-journalist sier imidlertid at barna ser ut til å være i god form. Bistandsarbeidere på stedet sier at ingen av barna mottar behandling for alvorlige skader eller sykdommer.

Barna bor for øyeblikket i et barnehjem i Abeche. Medarbeidere fra FNs barnevernsorganisasjon Unicef sier de gråter etter sine foreldre, og at barna sier de kommer fra landsbyer i Tsjad.

Det store flertallet av barna ser ut til å være mellom tre og fem år gamle. De eldste er åtte eller ni år, og flere av barna er så unge som et og et halvt, ifølge BBC.

Personvernpolicy