Meny

- Ville «kidnappe» 103 barn

- Ville «kidnappe» 103 barn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmer av en fransk bistandsorganisasjon er pågrepet i Tsjad, mistenkt for å ha planlagt å føre over 100 barn ulovlig ut av landet.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Politinspektør Terje Kristiansen ved Oslo Politikammer opplyste på en pressekonferanse mandag at en mann er anholdt, mistenkt for å ha drept sin 70 år gamle mor. Kvinnen ble funnet død i Oslo natt til mandag.
Den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, har fordømt de franske bistandsarbeiderne, melder BBC. Han sier handlingene deres var «ulovlige og uakseptable.»

16 mennesker er pågrepet i forbindelse med saken. Seks franske bistandsarbeidere, tre franske journalister og sju spanske flymannskap holdes fanget i byen Abecha, mistenkt for kidnapping.

Bistandsorganisasjonen «Zoe's Ark» hevder barna er foreldreløse fra Darfur i Sudan, men FN-medarbeidere tror mange av dem kommer fra landsbyer i Tsjad.

Det er antatt at mer enn 230 000 flyktninger fra Sudans krigsherjede Darfur-region bor i Tsjad.

- Tar avstand
Saken har vakt stor oppsikt i Frankrike.

- Jeg kan forstå de franske familiene som ønsket å hjelpe disse barna. Men jeg forstår ikke hvorfor denne organisasjonen på egen hånd bestemte seg for å bringe barna til Paris. Vi tar fullstendig avstand fra dette initiativet, sier den franske menneskerettighetsministeren Rama Yade.

Tsjads president Idriss Deby går noe lenger i sin kritikk av bistandsgruppen.

- Målet har vært å kidnappe barna fra sine foreldre og selge dem til pedofile organisasjoner i Europa, og kanskje til og med drepe dem og selge organene deres, sier Deby ifølge BBC.

Benekter
Zoe's Ark benekter anklagene. De hevder å ha mottatt bekreftelser fra stammeledere på at alle barna er foreldreløse fra Darfur, og at ingen av dem hadde kjente slektninger. Bistandsgruppen sier de handlet i god tro og ville ta med seg barna til utlandet for å gi dem medisinsk hjelp.

En BBC-journalist sier imidlertid at barna ser ut til å være i god form. Bistandsarbeidere på stedet sier at ingen av barna mottar behandling for alvorlige skader eller sykdommer.

Barna bor for øyeblikket i et barnehjem i Abeche. Medarbeidere fra FNs barnevernsorganisasjon Unicef sier de gråter etter sine foreldre, og at barna sier de kommer fra landsbyer i Tsjad.

Det store flertallet av barna ser ut til å være mellom tre og fem år gamle. De eldste er åtte eller ni år, og flere av barna er så unge som et og et halvt, ifølge BBC.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus