Det er av sine egne man får høre detMjelde levnes liten ære

Mjelde levnes liten ære
Mjelde levnes liten ære
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergens Tidendes sportkommentator har i flere år hevdet at trener Mons Ivar Mjelde ikke er rett mann for Brann. BTs mann gir seg ikke, selv om bergenserne i år har gått til topps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kritisk
Mons Ivar Mjelde har akkurat sørget for at 44 års ventetid er over i Bergen. Men det er ikke godt nok, mener Bergens Tidenes sportskommentator Knut Langeland. - Det er ikke Mjelde som skal ha æren for at gullet «kom hem», sier Langeland til ABC Nyheter.

I går valset Brann over en av aspirantene til sølv i årets serie. Sølvjagende Viking fikk virkelig kjørt seg på stadion og hele Bergen stod etter kampen i fyr og flamme.

BTs Knut Langeland skriver i dagens kommentar at det var «Den perfekte finale» på sesongens siste hjemmekamp, men at det viktigste nå blir å se fremover. Langeland hevder sågar «Det var en fotballstormakt for fremtiden vi feiret i går».

«JEG TROR FUNDAMENTET Brann har skaffet seg, i form av spillerstall, administrasjon, anlegg, sponsorer, investorer, supportere og støttespillere, er såpass solid at man endelig kan se for seg en klubb som tar den rollen i norsk fotball som man burde kunne forvente av bergenserne at de hadde tatt for lenge siden. Jeg tror det var en norsk fotballstormakt for fremtiden vi feiret i går,» skriver Langeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det står ingenting om Branns trener, Mons Ivar Mjelde. Knut Langeland nevnte ikke trenerteamet med ett ord.

- Så lenge jeg er trener i Brann vil han alltid skrive negativt om meg, er Mjeldes første kommentar til ABC Nyheter.

Gode tilbakemeldinger

Mons Ivar Mjelde sier han ikke bryr seg nevneverdig om at han, ifølge ham selv, alltid får pepper av kommentatoren i BT, eller ikke får den rosen han muligens fortjener.

- Jeg har svært gode resultater å vise til de siste fem årene. Gull, sølv og bronse, samt cupgull, taler for seg. Hva en journalist skriver i avisen bryr jeg meg ingenting om. For meg er det mye viktigere hva klubbledelsen sier og mener om min innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg får utelukkende positive tilbakemeldinger fra de personene det er verdt å høre på, fortsetter Mjelde.

Ikke første gang

Det er en kjent sak at Langeland ikke er Mjelde-fan. Han har ved flere anledninger vært kritisk til det arbeidet Mjelde gjør med Helstad, Andresen og resten av gullaget til Brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden var kommentatoren lite nådig i sin kritikk av Brann-treneren. Resultatene uteble fra stadion og Mjeldes avgang var den naturlige konsekvens, mente Langeland.

12. september 2005 toppet det hele seg. Brann hadde kvelden i forveien tapt 0-1 for Lillestrøm, og alt håp om gull var så å si skrinlagt.

«Mons Ivar Mjelde har spilt ut kortene, levert sitt beste. Det var ikke godt nok, og nå har han utspilt sin rolle som hovedtrener i Brann. Laget har vokst ham over hodet, og uansett hvor likande han er som kar, må Brann som klubb se i øynene at han ikke er rett mann til å ta rødtrøyene det steget videre som mangler frem til norsktoppen,» skrev Langeland i sin kommentar i BT dagen etter tapet for LSK.

Fiasko var det eneste som kunne beskrive hva som foregikk i Bergen.

Mjelde måtte vekk.

Ikke Mjeldes skyld

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå, to år senere, er forholdene i Bergen snudd på hodet.

Brann er suveren vinner av Tippeligaen med Mons Ivar Mjelde som trener.

Men det har ikke endret synet til mannen med den spisse pennen i BT.

- Jeg vil ikke genierklære Mons Ivar Mjelde ennå. Det er først og fremst en styrking av apparatet rundt Mjelde som er hovedårsaken til Branns suksess denne sesongen, sier Langeland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mons Ivar Mjelde fnyser av begrunnelsene til Langeland.

- Han har ikke peiling på hva som foregår på Brann stadion. Han er ikke daglig til stede og aner ikke hvordan vi jobber. Han skal bare rettferdiggjøre alle sure oppstøt han har kommet med i alle år, sier Mjelde til ABC Nyheter.

Ingen retrett

Davy Wathne i TV2 sporten skjønner at BTs Langeland holder på sin «kritikk», men mener samtidig at han kunne nevnt Mjeldes postive grep denne sesongen i år. (Foto: Scanpix)Davy Wathne i TV2 sporten skjønner at BTs Langeland holder på sin «kritikk», men mener samtidig at han kunne nevnt Mjeldes postive grep denne sesongen i år. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mjelde er den første treneren på 44 år som har klart det «kunststykket» å få «gullet hem». Men det er langt ifra godt nok til at Langeland vil beklage, eller si han tok feil av Mjelde.

- Jeg står for det jeg skrev og vil ikke gå tilbake på noe av det. Jeg fikk mye kritikk for nettopp den kommentaren, også fra Mjelde selv.

Langeland mener dog det har vært en liten utvikling å spore hos Mjelde.

- Det skal sies at han har utviklet seg litt. Først og fremst er Mjelde blitt flinkere til å se hva han ikke er god på. Dét, sammen med at Brann har styrket seg rundt Mjelde, gjør at vi i dag står som vinnere av Tippeligaen. Man kan godt si at det er de andre som har gjort Mjelde god, fortsetter Langeland.

Tid er viktig

Mjelde sier kommentatoren glemmer en vesentlig del når han, ifølge ham selv, til stadighet kommer med kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det Langeland ikke tar med er at vi over lang tid har utviklet en måte å spille på. Vi er blitt mye tryggere i det vi gjør ute på banen. Det er nå slik at en kan kjenne igjen Brann fra kamp til kamp. Men det er tidkrevende og hardt arbeid som ligger bak, sier Mjelde som ikke vil ta æren alene for årets suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått tillit over tid og fått lov til å bygge opp det teamet vi har i dag. Pluss at vi over en lengre periode har utviklet spillermaterialet vi har til rådighet ute på banen.

Davy enig med begge

Sportsanker i TV 2, og offentlig ærklært Brann-patriot, Davy Wathne, tror han vet hvorfor Langeland bevisst har unnlatt å nevne Mjelde i dagens hyllest i Bergens Tidende.

- Det blir helt feil å kaste seg på den lykkerusen som herjer blant ulike medier. Det Langeland nok mener er at «Mons`n» ikke nødvendigvis er den eneste riktige trener for Brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slik som laget har spilt denne sesongen er det flere enn Mjelde som nok hadde styrt inn til gull. Det at han unnlater å nevne ham er mer et utrykk for at han ikke vil kritisere på en dag som dette, for det er helt umulig. Man kan ikke gå til angrep på Mjelde når han som trener akkurat har sikret gullet.

Men Wathne, som tidligere har jobbet i BT, synes samtidig at Langeland kunne vist raushet på den lykkeligste mandagen i Bergen på 44 år.

- Han er jo i sin fulle rett til å mene dette, men dagen etter at Brann har vunnet gullet kunne han kanskje ha nevnt ham med et par ord, sier Wathne til ABC Nyheter.