«Hvordan kunne det være mulig å være så tjukk i hue»

«Hvordan kunne det være mulig å være så tjukk i hue»
«Hvordan kunne det være mulig å være så tjukk i hue»

Carl I. Hagen er selvkritisk, men kommer også med sin versjon av Kåre Willochs avgang som statsminister i 1986 når han gir ut sine memoarer førstkommende onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen skriver om Willochs avgang
Her fra Kåre Willochs 75 års-feiring, hvor jubilanten hilser på den daværende Frp-formannen. Foto Knut Fjeldstad / SCANPIX

Hagen regner med reaksjoner fra den tidligere statsministeren, men han vil ikke si at han tar noe oppgjør med Willoch.

Willoch har skrevet utførlig om bakgrunnen for avgangen i sin bok «Statsminister» fra 1990, men Hagen mener denne beskrivelsen ikke er riktig.

– Han vil sikkert hevde at jeg tar feil, men han har ingen logiske fakta på sin side. Jeg beskriver historien om hans avgang, og alle hendelser sier at jeg har rett, sier Hagen til NTB.

Hagen sier han beskriver inngående og forklarer bakgrunnen for at Willoch måtte gå av.

– Min hypotese og teori stemmer med fakta, mens alle andre setter spørsmålstegn med hvorfor han gjorde det og det. Men hvis du tar mitt utgangspunkt, får du svarene på alle spørsmålene om hans avgang, sier Hagen.

Frp skapte krise

I «Statsminister» slår Willoch fast at Frp var med på å felle regjeringen fordi Frps to representanter, sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, stemte imot forslaget om å øke bensinavgiften.

Willoch skriver at Hagen dermed banet veien for en Ap-regjering med Gro Harlem Brundtland som statsminister, til tross for at han etter valget i 1985 sa at han ikke ville være med på å gjøre Harlem Brundtland til regjeringssjef.

Willoch påstår at Hagen kom med sine løfter selv om han godt visste at det i statsbudsjettet kunne komme forslag om å øke bensinavgiften. Ifølge Willoch var Hagens stilling i partiet så svak etter valgnederlaget at han valgte å bli løftebryter framfor å komme på kant med de mest ytterliggående i sitt eget parti.

– Subjektiv og ærlig

Hagen sier han har skrevet en subjektiv, men ærlig bok.

– Jeg skriver hva jeg synes om andre politikere og andre partier. Jeg har skrevet det jeg mener, så får man like det eller ikke like det. Jeg regner med reaksjoner.

Den tidligere partiformannen tror også det vil vekke en viss oppsikt når han innrømmer at han kan ta feil.

– Jeg har gjort mange flere politiske brølere enn det som hittil har vært kjent. Jeg pakker ikke dette inn i fine ord, men skriver flere ganger rett ut at «hvordan kunne det være mulig å være så tjukk i hue».

Han er naturlig nok spent på mottakelsen.

– Bruker anmelderne terningkast får jeg enten en eller seks. Jeg tror ikke karakteristikker som kjedelig, traust eller ikke noe oppsiktsvekkende vil bli brukt, sier han.

Forfatteren har brukt halvannet år på gjøre ferdig boka på rundt 540 sider.

Interne konflikter

Forfatteren sier at han ikke feier interne stridigheter i eget parti under teppet. Hagen tror han vil få grov kjeft fra tidligere partifeller.

– Jeg har skrevet en bok om hele mitt liv, men selvsagt med størst vekt på den politiske delen av det. Oppbyggingen av Fremskrittspartiet med opp- og nedturer og sterke interne konflikter og oppgjør blir tatt opp.

De andre borgerlige partienes forhold til Frp blir også grundig behandlet.

– Jeg tar for meg at de hele tiden har ønsket å styre med støtte fra våre mandater, men uten at vi skal ha noen innflytelse over politikken. Dette har vært et tema i over 20 år og er like aktuelt i dag, sier han.

Forholdet til Eli er det selvsagt umulig å komme utenom.

– Jeg kommer litt inn på den private sfæren. Eli skrev jo nesten en kjærlighetsbok om forholdet mellom oss. Jeg berører det samme, men mye mindre. Eli og jeg har drøftet mange saker, og på mange måter bekrefter jeg det som mange har sagt, nemlig at Eli har hatt reell politisk innflytelse, sier Carl I. Hagen. (©NTB)

Personvernpolicy