2.000 Stalin-ofre begravd på nytt i Ukraina

2.000 Stalin-ofre begravd på nytt i Ukraina
2.000 Stalin-ofre begravd på nytt i Ukraina

Nær 2.000 mennesker som ble drept av det hemmelige sovjetiske politiet før andre verdenskrig og dumpet i massegraver i Ukraina, fikk lørdag en verdig begravelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters/Scanpix
En eldre mann ber i seremonien der levningene av 1.998 mennesker, som ble funnet i en massegrav nær landsbyen Bykovnya, fikk en verdig begravelse. Historikere regner med at mer enn 30.000 ukrainere ble skutt og begravd under Stalins regime mellom 1937 og 1941.

De 1.998 likene ble gravd opp tidligere i år i et skogområde utenfor Ukrainas hovedstad Kiev. Menneskene som ble funnet i massegravene ble torturert og skutt under Stalins regime av det fryktede NKVD, som var forløperen til det hemmelig politiet KGB.

Ukrainske myndigheter anslår at 30.000 til 40.000 personer kan ha blitt begravd i området på 30- og 40-tallet.

Om lag 100 personer, deriblant slektninger av de avdøde og politikere, deltok lørdag i en dempet begravelsesseremoni. Enkle, røde kister, noen drapert med flagg, ble senket ned i jorden en etter en.

I kommunisttida ble det nektet for at det eksisterte slike massegraver, og først på 90-tallet ble det anerkjent og oppført et minnesmerke. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus