Giftig luft i California

Giftig luft i California
Giftig luft i California

Helsemyndighetene sendte lørdag ut advarsler mot farlig og forurenset luft etter brannene som har herjet Sør-California i en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix/Reuters/John Gress

Et helikopter som deltar i slukkingen av brannene i California, flyr gjennom tjukk røyk som skygger for sola. Befolkningen advares nå mot farlig og forurenset luft etter brannene.

Forurensningsnivået i området har steget til tre ganger mer enn normalt som følge av brannene på grunn av røyken og de ørsmå partiklene i lufta.

Tjukk smog hang over hele San Diego og lukten av brennende tre kunne ennå kjennes lørdag.

Myndighetene er også bekymret over virkningene på lang sikt når det gjelder forurensning og drivhusgasser som følge av brannene som førte til enorme røykskyer som kunne merkes så langt nord som i Sacramento.

På én uke slapp brannene ut like mye klimagasser som 440.000 biler gjør på ett år, sier Patricia Rey i miljømyndighetene EPA.

Eldre og barn advares

Advarslene går til innbyggerne i fem fylker – San Diego, Orange, Los Angeles, San Bernardino og Riverside, og gjelder spesielt eldre, barn og dem som har astma eller andre åndedrettsproblemer.

– Luftkvaliteten har gått fra usunn til helsefarlig, noe som betyr at det beste rådet til alle er å holde seg innendørs, sier Rey.

Hun understreket at det hjelper lite å ha på seg masker siden de giftigste og farligste partiklene er så små at maskene ikke stanser dem.

Minst sju døde

Brannene har svidd av et område på over 200.000 hektar og ødelagt så mange som 1.800 bolighus. Minst sju mennesker er døde, og 640.000 mennesker måtte evakueres mens brannene raste.

Kjøligere vær og svakere vind lørdag bidro til at brannmannskapene lørdag greide å slukke eller avgrense de fleste av de 23 brannene som har herjet den siste uka.

Brannmannskapene mener de kan få full kontroll over de tre største brannene innen ti dager.

Kan bli verre igjen

Men meteorologene varsler at været kan bli vanskeligere igjen i løpet av få dager. Det er spådd høyere temperaturer, mindre fuktighet og økende vind.

– Dette er fortsatt en svært skiftende situasjon som kan pågå i flere dager ennå, sa brannsjefen i San Diego, Chip Prather.

De aller fleste av dem som ble evakuert, har kunnet reise hjem. Men fortsatt er det rundt 3.0000 mennesker i midlertidige lokaler.

Guvernør Arnold Schwarzenegger gjorde det klart at myndighetene vil gjære alt for å finne dem som er mistenkt for å ha tent på noen av brannene.

– Hvis jeg var en av dem som tente på en brann, ville jeg ikke sovet godt nå. Vi er rett bak dere, meld dere, sa Schwarzenegger på en pressekonferanse (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus