Erdogan: Angriper PKK «ved behov»

Erdogan: Angriper PKK «ved behov»
Erdogan: Angriper PKK «ved behov»

Tyrkia bryr seg ikke om internasjonalt press, men vil slå ned på kurdiske opprørere «ved behov», sa den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjoner
Barn i militæruniformer vifter med det tyrkiske flagget under en demonstrasjon i Istanbul lørdag. Foto: REUTERS/Fatih Saribas (TURKEY) / SCANPIX

Tidligere på dagen var samtalene mellom tyrkiske og irakiske diplomater i Ankara blitt brutt uten at partene hadde kommet fram til en løsning på konflikten, som blir stadig mer spent. Partene gjorde det helt klart at det ikke foreligger planer om ytterligere samtaler som kan bidra til å hindre at Tyrkia innleder en større militæroffensiv mot kurdiske opprørere i Nord-Irak.

– Når det er behov for å gjennomføre en operasjon, så vil det bli gjort, sa Erdogan til en stor folkemengde i byen Izmit lørdag kveld.

– Vi trenger ikke be om noe fra noen. Noen land har muligens andre ønsker, men vi tar våre egne beslutninger, sa han til de begeistrede tilhørerne som klappet og viftet med tyrkiske flagg.

Vesten advarer

Tyrkia vil gå til militært angrep på det de mener er baser til den kurdiske opprørsbevegelsen PKK i Nord-Irak. Ifølge tyrkiske myndigheter har PKK-geriljaen 3.000 mann i Nord-Irak som til stadighet angriper mål i Tyrkia. Irak på sin side hevder at PKK ikke har baser i området, som er en del av irakisk Kurdistan.

NATO, USA, EU og Irak advarer Tyrkia mot å gå til angrep, og det har de siste dagene foregått hektisk diplomatisk virksomhet for å unngå en større militæroffensiv.

Tidligere på dagen sa den tyrkiske statsministeren på en pressekonferanse at landet var i en konstant beredskap, og at hæren har beordret masseforflytning av soldater til grenseområdene. I tillegg står flere F-16 jagerfly «klare til å angripe», ifølge Erdogan. Tyrkia har nå om lag 100.000 soldater utstasjonert i området.

Kritiserer Europa

Erdogan kom også med en skarp advarsel og sa at «de som ikke er med oss, er mot oss».

– De som støtter terrorister og også de som lukker øynene for dem, er skyld i forbrytelsene. De deler ansvaret for drap og blodsutgytelse, sa han. På pressekonferansen kom han også med hard kritikk av Europa for ikke å arrestere og utlevere PKK-medlemmer til Tyrkia.

Det finnes dog et lite håp om at et militært angrep kan avverges. Selv om Erdogan er hard i sin kritikk av europeiske land for det han mener er unnfallenhet, viser Tyrkia mer villighet til å lytte til USA. Statsminister Erdogan reiser om vel en uke til USA, og ifølge flere analytikere er det håp om at amerikanerne klarer å overtale Tyrkia til ikke å angripe Nord-Irak.

Kurdere mot PKK

Lørdag demonstrerte om lag 2.000 kurdere mot den kurdiske PKK-geriljaen i byen Sirnak like ved grensen til Irak. Demonstrantene protesterte mot voldelige angrep som PKK har stått bak.

– Det har flytt nok blod i gatene nå, alle vi kurdere ønsker fred. Vi er alle borgere av dette landet, sier Rahmet Yomak, en 38 år gammel kurder som jobber for de lokale myndighetene.

– Det er vi kurdere som har lidd mest i denne konflikten, legger han til.

Over 37.000 mennesker er drept siden 1984, da PKK-geriljaen startet sin voldelige kamp for å få et selvstendig Kurdistan i det sørøstlige Tyrkia. (©NTB)

Personvernpolicy