Frp-Siv vil ta nye initiativ til borgerlig samling

Frp-Siv vil ta nye initiativ til borgerlig samling
Frp-Siv vil ta nye initiativ til borgerlig samling
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen vil ta et formelt initiativ overfor Høyre, Venstre og KrF med sikte på å finne ut om det er et grunnlag for en borgerlig flertallsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nye forsøk

– Vi kan like godt beholde den rødgrønne regjeringen dersom en ny borgerlig regjering skal lene seg på partiene i den gamle regjeringen for å få gjennom sin politikk. Frp kommer ikke til å støtte en sosialistisk regjering eller en regjering vi ikke selv er med i, sa Frp-formann Siv Jensen til landsstyret. Bak på bildet er en av dem hun ønsker skal sette seg ned ved forhandlingsbordet, Venstres Lars Sponheim.

Foto: Scanpix

Oslo (NTB): Siv Jensen sier til NTB at hun vurderer å sende en skriftlig invitasjon til de tre partiene om et sonderingsmøte.

Utsiktene til et regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2009 og muligheten for bred borgerlig samling sto lørdag sentralt i Frp-formannens tale til partiets landsstyre.

Flere ganger i talen appellerte Siv Jensen til Venstre, Høyre, og KrF om å vise vilje til borgerlig samling. Hun understreket at Frp har vilje til å inngå kompromisser med de andre borgerlige partiene, og sa at det ikke blir noen borgerlig regjering uten Fremskrittspartiet.

– For like

– Vi kan like godt beholde den rødgrønne regjeringen dersom en ny borgerlig regjering skal lene seg på partiene i den gamle regjeringen for å få gjennom sin politikk. Frp kommer ikke til å støtte en sosialistisk regjering eller en regjering vi ikke selv er med i, sa Frp-formann Siv Jensen til landsstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til pressen etter talen understreket hun at en borgerlig mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre vil komme til å leve meget farlig i Stortinget.

Understreket kompromissvilje

Frp-formannen høstet applaus fra landsstyret da hun understreket at Frp er villig til å kompromisse.

Hun mente de fire borgerlige partiene har et bedre utgangspunkt for å enes om en regjeringsplattform foran valget i 2009 enn de rødgrønne hadde to år før forrige stortingsvalg.

– Så langt i stortingsperioden har de fire borgerlige partiene samarbeidet godt. To eller flere borgerlige partier har samarbeidet om 325 saker i Stortinget så langt i stortingsperioden, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konturene av et tilsvarende samarbeid var ikke mulig å få øye på blant de rødgrønne partiene i 2005, mente hun.

– Da dyrket de uenigheten. Men den store forskjell var at de rødgrønne hadde en grunnleggende og iboende vilje til å lykkes. De ville danne flertallsregjering dersom velgerne ga dem mandatet. De var innstilte på at alle skulle få gjennomslag, og med det utgangspunktet greide de det, poengterte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Velgerne vil ordne opp

Frp-formannen avla Venstre-leder Lars Sponheim flere visitter under talen. Hun minnet om at Sponheim allerede valgnatta utelukket et samarbeid med Frp.

– Det gjorde han under dekke av at Frp ikke er et anstendig borgerlig parti. Men dersom man skal definere Frp ut, så man i det minste være konsekvent og ikke inkludere Frp når kjøttvekta teller på borgerlig side, sa Frp-formannen.

Hun gjorde det klart at Norge trenger et regjeringsskifte i 2009, og at Frp er rede til å overta, men at partiet kan vente «til velgerne ordner opp» dersom partiet ikke er fint nok for de øvrige borgerlige partiene.

– Frp-toget har kjørt ut av perrongen mot 2009. Det er fortsatt plass i kupeen. Vi skal lede an – om vi så må gjøre jobben alene, avsluttet Frp-formann Siv Jensen.

Venstre har allerede kommet med sitt svar. Det kan du lese her

(©NTB)