Framgang i kampen mot flammene i California

Framgang i kampen mot flammene i California
Framgang i kampen mot flammene i California

Slitne brannmannskaper har gjort framgang i kampen mot flammene i Sør-California. Men fortsatt er 22.000 hus i faresonen, og mange nabolag vil være uten vann og strøm i flere uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedring

Brannmannskaper på vei for å kjempe mot Harris-brannen i nærheten av Jamul i California. Kjøligere vær og svakere vind bidro til at brannmannskapene fikk kontroll over flere av brannene som har rast i California.

Foto: Scanpix/Reuters/John Gress

Kjøligere temperatur og svakere vind gjorde at brannmannskapene kunne slukke eller begrense de fleste av de 23 brannene som har oppstått siden søndag.

Ni branner var fortsatt aktive, men myndighetene mente at de var i ferd med å få kontrollen over også disse siste brannene.

Dermed kunne en stor del av de 500.000 menneskene som måtte rømme fra flammene, returnere hjem. For minst 1.800 familier betydde det å finne alt de eide i en askehaug.

Etter at vinden løyet, kunne en hel armada av fly og helikoptre settes inn på heltid for å bekjempe brannene, men meteorologene advarer om at været kan bli verre igjen i helgen, med stigende temperatur og sterkere vind.

Flere branner var fortsatt ikke under kontroll, blant dem Harris-brannen som truer flere titall hjem, og Santiago-brannen som myndighetene mener var påsatt.

Per fredag ettermiddag hadde brannene krevd tolv liv, svidd av over 2.000 kvadratkilometer og 2.000 bolighus og andre bygninger og gjort skade for minst 1 milliard dollar.

Jakt på pyromaner

Myndighetene kunne på sin side begynne arbeidet med å lete etter årsaken til brannene. Flere av dem var påsatt, og jakten på pyromanene kan bli vanskelig.

Etterforskerne var fredag på jakt etter bevis i området der den såkalte Santiago-brannen oppsto, og det er utlovet en belønning på 285.000 dollar til den som kan gi opplysninger som fører til at ildspåsetteren blir tatt.

Santiago-brannen ødela 14 hjem og svidde av et område på 11.000 hektar.

– Dette var på ingen måte en ulykke. Man må vite hva man gjør, ta hensyn til vindretningen og topografien, for å få til en så stor brann i en kløft som dette, sa brannsjefen i Orange County, Chip Prather.

Leter etter innvandrere

Mot grensa til Mexico gjennomsøkte grensepolitimenn brannsvidde kløfter og raviner på jakt etter døde mennesker etter at de torsdag fant levningene av fire mennesker som sannsynligvis var ulovlige innvandrere.

Likene ble funnet i et øde område der det vanligvis er stor trafikk av fattige mexicanere og mellomamerikanere som forsøker å ta seg inn i USA. De ble funnet i nærheten av en grensepatruljepost som ble evakuert da den var i ferd med å bli omringet av flammene.

På grunn av brannene ble beredskapen redusert på grensa, noe som kan ha fristet noen til å snike seg over, trass i at både amerikanske og mexicanske myndigheter advarte ulovlige innvandrere mot faren som brannene utgjorde.

Det er umulig å vite hvor mange som prøvde seg, men en ung mann hadde fått alvorlig brannskader og fem andre lettere skader da de ble reddet av brannmannskapene.

– De tenkte seg nok at det var gode muligheter for å komme seg over når grensepatruljen ikke var i nærheten. De visste vi var borte og holdt på med andre ting, sa en av arbeidslederne i grensepatruljen, Joe Mason.

Nye problemer

For de tusener som returnerer til sine hjem, er ikke problemene over ennå, heller ikke for dem som finner sine hjem intakte.

I mange nabolag er det verken vann eller strøm, og det kan ta uker før kraftledninger er oppe igjen og vannet tilbake. Røyken som henger i lufta, kan gi pusteproblemer i ukevis.

Det er også fare for jord- og søleskred når det regner igjen i de åssidene der all plantevekst er brent bort.

Men for mange er forsikringspengene allerede på vei, og alle som har mistet et hjem, får en sjekk på 28.000 dollar i føderal hjelp. Det er tydelig at FEMA, katastrofemyndighetene, har beflittet seg på å reagere i tide denne gangen etter fiaskoen etter Katrina i New Orleans for to år siden. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus