Sender Stoltenberg til Sydpolen

Sender Stoltenberg til Sydpolen
Sender Stoltenberg til Sydpolen

<pEtter planen vil Jens Stoltenberg (Ap) bli første norske statsminister i Antarktis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA:
* Ifølge Antarktistraktaten fra 1961 skal kontinentet være viet fred, miljøvern og forskning. Militær aktivitet er forbudt.
* Norske forskere overvintret fra 1948-50, og fra 1956-60.
* Siden vinteren 2005-06 har det vært overvintringer på den norske Trollstasjonen.

(Kilde: Aftenposten)

Statsministerens kontor planlegger en Antarktis-ekspedisjon for statsministeren tidlig på nyåret.


- Foreløpig er dette helt på planleggingsstadiet, men slik det ser ut nå tror vi at han skal en tur, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen (Ap), til ABC Nyheter.


Statsministeren vil ikke besøke selve nullpunktet, men skal etter planen besøke forskningsstasjonen Troll og lære mer om norsk klimaforskning på kontinentet.


- Reisen har med klima å gjøre, den norskamerikanske klimaekspedisjonen og Polarinstituttets virksomhet. Vi kommer tilbake med mer informasjon om ikke så alt for lenge, sier Eriksen.


Norsk aktivitet

I november starter «Antarktistraversen», et norskamerikansk forskningsprosjekt som skal undersøke det østlige Antarktis og klimaendringenes påvirkning på området.


- Det skjer mer i Antarktis fra norsk side nå enn noen gang tidligere, sier kommunikasjonsdirektør ved Norsk Polarinstitutt, Gunn Sissel Jaklin, til ABC Nyheter.


- For noen år siden fikk vi oppgradert den norske stasjonen Troll, slik at vi nå har helårsbemanning og forskere som overvintrer på stasjonen.


«Antarktistraversen» fra Troll og inn til Sydpolen skal gjøre klimaundersøkelser på steder der det til dels ikke har vært noe menneske tidligere.


Historisk besøk

Dersom Stoltenberg kommer seg til Antarktis vil det ifølge Jaklin bli en historisk begivenhet.


- Det har ikke vært noen norske statsministere i Antarktis tidligere, sier hun.


Tidligere i høst har både Chile og Storbritannia utvidet sine krav om råderett over havbunnen under Antarktis. Britene har varslet at de vil gjøre krav på over en million kvadratkilometer av den antarktiske havbunnen, med sikte på utvinning. Statssekretær Eriksen avviser at den planlagte reisen til Stoltenberg har noe med slike territorialkrav å gjøre. Norges kravområder i Antarktis, Dronning Maud Land, er syv ganger større enn Norge.


- Denne reisen har fokus på klima, sier Eriksen.

Personvernpolicy