Robert Plant: «Nine Lives» (Rhino/Warner)

Robert Plants ni liv

På CD- boksen «Nine Lives» presenterer plateaktuelle Robert Plant alle barna sine og viser at han er en rundbrenner av rang. Hans trang til å utforske nytt terreng har vært formidabel, på godt og vond

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1980 mistet Robert Plant en av sine beste venner, Led Zeppelin- kollega John Bonham. Med dette var Zeppelin en saga blott og Robert bestemte seg raskt for å innlede en solokarriere. I intervjuet på DVD platen i denne boksen, forteller han ærlig om hvor redd han var da han innså rekkevidden av det å skulle stå på egne ben. I det store Led Zeppelin maskineriet hadde han klart definerte oppgaver. Nå måtte han plutselig ha meninger om ting han ikke hadde særlig kjennskap til. Det eneste Plant var helt sikker på var at det han gjorde ikke skulle ligne på gamlebandet. Dette holdt han seg til langt ut i solokarrieren, hvilket dokumenteres tydelig med «Nine Lives».

Men stemmen sin kunne ikke Robert Plant gjøre så mye med. Som en av rockehistoriens desidert mest distinkte vokalister vil det alltid være et snev av Led Zeppelin i musikken hans, nettopp fordi denne stemmen var en så viktig del av Zeppelins lydbilde. På de tre første soloalbumene - «Pictures At Eleven» (1982), «The Principle Of Moments» (1983) og «Shaken 'n 'Stirred» (1985) utfordret han uansett sine gamle lytter til det ytterste.

Med Phil Collins som trommis og generell overkikkador og den glimrende gitaristen Robbie Blunt, hadde Plant fått med seg karer som var i stand til å gjennomføre hans visjoner. På den medfølgende DVD platen kan ikke Plant få fullrost Collins nok for den rollen han spilte på disse platene. Blunt imponerer med særdeles smakfullt gitararbeid, det være seg han spiller hardrock eller sære komposisjoner inspirert av karibisk musikk. Disse platene inneholder mye rart, men blir aldri kjedelige. På tross av at de er sterkt preget av tidsperioden de er innspilt i, er de overraskende forfriskende å lytte til den dag i dag. Perler fra denne epoken inkluderer «Burning Down One Side», «Other Arms», «Big Log» og «Little By Little».

I 1984 var Plant pådriver for prosjektet The Honeydrippers som slapp EP platen «Volume One». Denne inneholder nytolkninger av gamle schlägere som «Sea Of Love» og «I Got A Thrill», og både Jimmy Page og Jeff Beck medvirket på gitar. Denne platen er det eneste som føles unødvendig i denne boksen - ikke fordi det er dårlig, men fordi det ikke er et Robert Plant album. Han synger selvfølgelig glimrende, men dette blir fort kjedelig.

Etter en tre års pause returnerte Plant med «Now And Zen» og et nytt band bestående av unge, fremadstormende musikere. Han hadde tydeligvis innsett at han hadde bevist at han kunne stå på egne ben og tør i hvert fall til tider å nærme seg Zeppelin territorium. Page er med på den sløye «Tall Cool One», mens andre høydepunkter er den stemningsfulle åpningen «Heaven Knows» og «Ship Of Fools».

Det var med «Manic Nirvana» i 1990 at Robert Plant for alvor returnerte til høypotent hardrock. Gitarist Doug Boyle gjør en formidabel innsats og far sjøl stønner og hyler som i velmaktsdagene. På åpningssporet «Hurting Kind (I`ve Got My Eyes On You) » høres det ut som om han har svelget et brett med viagra. «Tie Dye On The Highway» og «Liars Dance» er andre høydepunkter på et jevnsterkt album. Mye av den samme oppskriften ble fulgt på «"Fate Of Nations» (1993), hvor låtmaterialet faktisk er enda sterkere. Dessuten er produksjonen varmere og yter stoffet større rettferdighet. Dette er en klassiker med topper som «Calling To You», «29 Palms», «Memory Song (Hello Hello) » og en suveren versjon av «If I Was A Carpenter». Magisk.

Det skulle gå ni år før neste soloslipp - en periode Robert brukte til å gjenoppta samarbeidet med Jimmy Page, med både plateinnspillinger og konserter. «Dreamland» skuffet meg veldig da den kom. Den inneholder stort sett tolkninger av gamle låter som har betydd mye for Plant. Det er lett å høre at han legger sjela si i materialet og han gjør utvilsomt sin egen greie ut av stoffet, men det blir alt for stillestående. Denne og Honeydrippers platen kommer stort sett til å få ligge i fred i min utgave av denne boksen.

Gledelig da, at «Mighty Rearranger» fra 2005 slo tilbake som en sulten tungvektsbokser. Jeg blir ikke enig med meg selv om det er denne eller «Fate Of Nations» som er det beste soloalbumet til Robert Plant. Her snakker vi om et variert materiale som fremføres med inderlighet og finesse. Musikerne er ypperlige og Robert koser seg som en guttunge på julaften. «Shine It All Around», «Tin Pan Valley», «All The Kings Horses» og så videre. Kanon fra start til slutt. Hard rock, world music, blues. Dette er stor musikk.

Denne boksen har faktisk ti liv, da den også inneholder en DVD plate som er delt i to avdelinger. En times historiegjennomgang med Plant selv i førersetet, samt intervjuer med mer og mindre naturlige objekter. At Phil Collins og Nigel Kennedy får si noen ord er naturlig, men John McEnroe? Hallo!! Lenny Kravitz er for øvrig en kul fyr, mens Tori Amos fremstår som et fjernt vesen som har spist alt for mye fleinsopp. I tillegg får man samtlige promovideoer Plant har spilt inn. Særlig de fra åttitallet har underholdningsverdi.

«Nine Lives» kommer i en særdeles lekker innpakning, og den medfølgende boken er svært innformativ og velgjort. Platene er remastret og særlig det eldste materialet har fått en kjærkommen ansiktsløftning. Bonusmateriale fra periodene rundt samtlige album er også funnet frem, og selv om mesteparten av dette er konsertopptak og alternative mixer, er det mye å kose seg med også her.

Det er bare å konstatere at Rhino kan dette med bokser og reutgivelser. Når det gjelder Plants katalog er platene også gjort tilgjengelig enkeltvis.

Er du nysgjerrig på hva denne legenden har å by på kan du kjøpe «Fate Of Nations» og «Mighty Rearranger». Er du fan SKAL du ha boksen. Så enkelt er det.

Karakter: 9 av 10

Les anmeldelsen av Robert Plant & Alison Krauss her

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart Persson her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Personvernpolicy