Russland vil begrense valgobservasjon

Russland vil begrense valgobservasjon
Russland vil begrense valgobservasjon

Folkelige opprør i Georgia og Ukraina har skremt Russland, som få uker før valget i landet vil legge bånd på utenlandske observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wien (NTB-AFP-AP): Russiske myndigheter foreslår blant annet å begrense antallet observatører til 50 og innføre forbud mot at rapportene deres gjøres kjent umiddelbart etter at et valg er holdt. Forslaget gjelder valg i tidligere sovjetrepublikker.

Det russiske utspillet har fått støtte fra flere tidligere sovjetrepublikker, men vil trolig bli avvist av de fleste medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Diplomatkilder fastslår nemlig at vestlige land i stor grad er enige om hvordan OSSEs observatører skal jobbe.

- Ingen av de fungerende demokratiene i OSSE-regionen vil ønske disse endringene velkommen, sier en diplomat.

- Siden OSSE er en organisasjon som er opptatt av konsensus, har forslagene bare en minimal mulighet til å få gjennomslag, sier han.
Russland tar også til orde for å forby observatører å uttale seg offentlig om en regjerings oppførsel i valgperioden i de første dagene etter et valg.

Forslaget ble delt ut til OSSEs medlemsland under en konferanse i Wien i september.

USA reagerer på det russiske forslaget. Den amerikanske nestlederen for landets OSSE-delegasjon mener utspillet ikke gjør noe for å styrke valgobservatørenes arbeid. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus