- Kameraene gjør deg ikke trygg

- Kameraene gjør deg ikke trygg
- Kameraene gjør deg ikke trygg

- Det norske folk bør ikke føle seg tryggere, sier direktør i Datatilsynet Georg Apenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptaket av en 16 år gammel jente fra Ecuador som blir overfalt på t-banen i Barcelona skaper sterke reaksjoner verden over. I videoen ser vi den unge jenta som sitter rolig for seg selv da en ung mann som tilsynelatende snakker i telefonen uten forvarsel angriper henne. En tredje passasjer er vitne til ugjerningen, men gjør ingenting for å gripe inn.

Se sjokkvideoen og hør intervju med Apenes ved å klikke på play-knappen i vinduet over.

Datatilsynets direktør, Georg Apenes, sier til ABC Nyheter at man har forsket lite på hvilken innvirkning slike kameraer har på øyenvitner.

Videoopptaket fra Barcelona skaper frykt.Videoopptaket fra Barcelona skaper frykt.

- I noen tilfeller gir folk blaffen og i andre sammenhenger påvirker det folks atferd, også de kriminelle. Det man har vært mest opptatt av er at videoopptaket skal være mer presist og enda mer virkningsfullt når en sak kommer til retten enn det et øyenvitne vil være. Folk kan glemme ting og overse detaljer. Dette er nok noe av grunnen til at begeistringen for videoovervåkning i vårt land er helt utrolig.

Føl deg ikke tryggere

Apenes mener at det norske folk ikke bør føle seg tryggere selv om bruken av overvåkningskameraer blir stadig mer utbredt.

- Veldig mange nordmenn later til å føle seg tryggere til tross for at statistikken forteller klart og tydelig at de ikke har noe grunnlag for det. Kriminalitetsstatistikken når det gjelder vold og ubehageligheter på offentlig sted fortsetter å stige urovekkende.

Like rått og brutalt

Datatilsynets direktør forteller at volden ikke ser ut til å avta til tross for videoovervåkning.

- Oslo-politiet har gjennomført et forsøksprosjekt rundt Jernbanetorget ved Oslo S. Det er ingenting som tyder på at kriminaliteten og voldshandlingene har gått ned. Det har samme omfang og volden er like rå og brutal når det først skjer. Nettoutbytte av videoovervåkning av Jernbanetorget er at det blir noe lettere å få knektene til å tilstå når man kan si at dette har man filmet. Et poeng er at man kan sitte på et annet fysisk sted enn Jernbanetorget og følge med det som skjer . Ser man da at det er noe under opptrapping eller utvikling av en vanskelig situasjon, så blir det lettere for politiet å dirigere sine folk til stedet slik at de kanskje kommer tidligere og kan forhindre at enda verre ting skjer.

Løsner på tungebåndet

Overfallssaken i Barcelona ble først prioritert etter at videoen ble publisert på nettet. Både den spanske justisministeren og Ecuadors utenriksminister har nå involvert seg i hendelsen. Apenes kjenner ikke til lignende tilfeller i Norge hvor videobevis har hatt en så stor innvirkning på en kriminalsak.

- Videobevis har ikke vært avgjørende i retten. Men det man kan si i vårt land er at det er lettere å få folk til å tilstå når politiet kan si at «Det som skjedde på jernbanetorget» eller lignende er filmet. Det kan legges fram i retten. Videoopptaket løsner på tungebåndet for å si det sånn.

Flere kamera

Apenes mener at utviklingen helt klart går mot større overvåkning i samfunnet.

- Video kommer til å bli brukt i større og større utstrekning. På undergrunnsbanen i Oslo, på busser og på lokaljernbanen er det plassert ut tett i tett med kameraer. Noen misliker det, andre synes det er greit. Det har ikke blitt foretatt noen målinger, så vi vet ikke om det har blitt noe mindre bråk på nattbusser og skolebusser, sier han.

Til tross for at videoovervåkning har sine postitive sider, ser Apenes at denne type bevismateriale kan by på problemer i framtiden.

- Jeg vet ikke om vi skal være redd for at det går an å manipulere opptakene. Norske domstoler var motvillige til å bruke lydopptak som bevis fordi man var redd for at man kunne manipulere og lage falske opptak. Det er vel enda vanskeligere å gjøre det med bilder og levende bilder, men det er utrolig hva teknikken setter oss i stand til. Det vil vel også en dag bli et problem at man kan lage falske videoopptak som er til tvilsom nytte i retten.

Hva synes du om den stadig større overvåkningen i det norske samfunnet? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus