Meny

100.000 dollar for hårlokk

100.000 dollar for hårlokk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hårlokk som ble klippet av Che Guevaras hode da han ble drept i Bolivia, er solgt for den svært kapitalistiske summen av 119.500 dollar på en auksjon i Texas.

Washington (NTB-DPA-Reuters): Kjøperen av hårlokken og noen andre gjenstander som ble solgt sammen med den, var Bill Butler, eieren av en bokhandel og antikvariat fra Texas, som tidligere har kjøpt gjenstander etter Beatles og Jimi Hendrix.

Selgeren var den tidligere CIA-agenten Gustavo Villoldo, som deltok i jakten på Che Guevara i Bolivia i 1967 og var til stede da han ble drept og begravet. Villoldo klippet av hårlokken før begravelsen og beholdt den som et minne, sammen med bilder og fingeravtrykk av den døde geriljakrigeren.

Det var på forhånd spekulasjoner om at Venezuelas president Hugo Chávez ville legge inn bud på gjenstandene, men ingen hørte noe.
Villoldo, som betraktet Guevara som en morder og banditt, sa han var overrasket over hvor mye kjøperen var villig til å betale for gjenstander fra en forbryter. - Jeg ville ikke betalt 10 cent for det, sa han.

Che Guevara, som var Fidel Castros medsammensvorne under revolusjonen på Cuba, ble drept i oktober 1967 mens han prøvde å sette i gang en lignende revolusjon i Bolivia.

For noen år siden ble levninger som menes å være hans, gravet opp og ført til Cuba, der de ble begravet i et mausoleum for revolusjonshelten i Santa Clara.

Ifølge Kelley Norwine, som er markedsdirektør for auksjonshuset i Dallas der håret ble solgt, sier at DNA fra hårlokken kan være det eneste beviset for at levningene som ble tatt til Cuba faktisk er fra Che Guevara. (©NTB) 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus