Kunsten å elske Ray Davies

Kunsten å elske Ray Davies
Kunsten å elske Ray Davies

ABC Nyheters spaltist Lennart Persson forteller om sine møter med Kinks-legenden Ray Davies som i disse dager er ute med nytt album.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har kommit en ny skiva med Ray Davies.

Varje gång det gör det påminns jag om mitt aningen besvärliga förhållande till Ray Davies.

Ni har kanske hört talas om en bok som heter «Kvinnor som älskar för mycket», som inte handlar om sex utan om kärleken som problem?

Min vän Mats Olsson och jag skulle kunna skriva om «män som älskar Ray Davies för mycket».

Det var Ray Davies som förde oss samman. Ja, Olsson var nyfiken på mina skivor med John Coltrane och Pharoah Sanders, men det var allvarligare saker som cementerade vår vänskap. The Kinks.

Vi hade kompisar som inte lyssnade på annat än Soft Machine, Van Der Graaf Generator och Amon Düül. Åtminstone kändes det så. Viktiga saker. Men det var inte så kul. Så Olsson och jag träffades i smyg och lyssnade på Creedence, Sir Douglas Quintet, Jerry Lee Lewis countryplattor och «Arthur» med The Kinks. Olsson var hårdnackad anglofil och kunde texterna till alla låtarna i detta mäktiga utvandrarepos. «You will never see her at Ascot/she can't afford the time or the fare/but she's bought a hat like Princess Marina's/so she don't care».

Mellan varven satte vi i oss hårdstekt bacon och ett slags väldigt märkliga spagettiringar i tomatsås. Vi kallade dem för fiskögon, för det var så de såg ut.

När The Kinks kom till den allra första Roskildefestivalen, 1972, var vi naturligtvis där. Några månader innan hade de gett ut «Muswell Hillbillies». Vi älskade nästan sönder den skivan. «Holiday», «Skin And Bone», «Oklahoma USA», «Oh Demon Alcohol». Och fråga mig inte hur, men när The Kinks spelade på festivalens allra största scenen så stod Mats och jag där. På samma scen. Det var bara att sträcka ut armen och röra vid Ray Davies. Men det gjorde vi inte.

Efter spelningen kommer jag ihåg att vi hängde med bandet i en sån där kal arbetarbod på hjul, som skulle vara omklädningsrum. Men det var ingen som klädde om. Alla drack däremot whiskey, direkt ur flaskorna. Utom Olsson och jag, för vi stirrade mest på Ray Davies. Ingen av oss vågade hälsa.

Efteråt erkände vi båda att vi hade gjort vad som helst för att han skulle ha räckt över sin flaska och sagt «här, killar, have a sip». Vad som helst.

Men det gjorde han ju inte.

Senare på natten stötte vi ihop med bandet igen, på Köpenhamns hor- och knarkgata i kvarteren bakom centralstationen. Ray var inte med. Antagligen för att hans lillebror lovat ge honom stryk om han följde med.

Unge herr Davies och de andra musikerna blev storögt, jag menar verkligen storögt, engelskt imponerade, när vi i ett gathörn stötte på ett par som faktiskt gjorde det rakt framför ögonen på dem. Knullade, mot en vägg.

Olsson och jag var nog mest lättade över att Ray slapp se det.

Några år senare hände det sig att jag faktiskt åt middag med Ray. Men vi pratade inte alls om Istedgade i Köpenhamn. Vi pratade om England, om Bo Diddley och väldigt mycket om teater. Jag förstod mig inte då heller på teater, men Ray var oerhört fascinerad. På scenen yttrade det sig dessvärre i en rad ansträngda multimediaföreställningar som engelska rockmusiker vid den tiden inte riktigt behärskade. Efter middagen utsattes jag för en av dem, «Schoolboys In Disgrace».

Det var inte särskilt bra. Det var rätt uselt. Både Olsson och jag hade redan sålt våra exemplar av skivan. Det var ännu tristare på scen. Efter föreställningen kom en kille från skivbolaget springande och sa att Ray ville träffa mig, för att höra vad jag tyckte om det jag hört och sett. Jag avböjde. Skyllde på att jag måste hinna med ett tåg. Det skäms jag fortfarande för.

Efter det skildes våra väggar. Och det var väl lika bra det. The Kinks slog igenom i USA, spelade på idrottsarenor och blev ett hårdrockband.

För några år sedan möttes vi igen. Ray var del av något som nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn kallade «Stjerner i Glassalen«. Glassalen är en oerhört vacker liten byggnad mitt i det stora nöjesfältet. Med plats för kanske fem hundra personer. Ray stod på den lilla scenen fyra kvällar i rad.

Tommy Steele skulle kommer senare samma sommar. Han skulle få sex dagar. Och han sålde säkert ut allihop. På Rays föreställningar var det väl i snitt 150-200 personer. «Welcome to the secret society», sa han. «Nu blir det kultur, åtminstone tills pubarna öppnar.»

Och så berättade Ray om sitt liv. Med rasande roliga monologer; cyniska och mänskliga på en och samma gång. Med sina fantastiska sånger. Från «Set Me Free» till «Waterloo Sunset». Och plötsligt förstod jag precis varifrån en låt som «I'm Not Like Everybody Else» kom. Från Rays allra innersta hjärterum. Från den tid när han fortfarande kämpade för att bli något annat än den «man without a face» han då fortfarande såg sig själv som.

Han berättar om «the front room» i familjens lilla hus på Denmark Terrace i Muswell Hill, på kullarna i norra London. Det lilla vardagsrummet där hans sex systrar hånglade med pojkvänner, där grammofonen och pianot fanns. Dit pappan kom hem efter kvällarna på puben, med alla sina kompisar, för att fortsätta festen. Han rullade undan mattan, sjöng Cab Calloways «Minnie The Moocher», åtminstone en eller två verser innan han kollapsade över något litet bord med virkad duk på. Kompisarna la honom i ett hörn och fortsatte festen.

Ray och hans bror hörde allt från sitt rum, dit de var förvisade.

Och lärde sig en del om den far de inte fick kalla «dad» förrän han druckit fem pints. Som älskade Hank Williams och kallades Fred. Fast han hette Frederick.

Ray sjöng Billy Eckstine-versionen av «That Old Black Magic», från en skiva hans mamma förbjöd systrarna att spela för att hon tyckte texten var allt för sexig. Den kunde sätta griller i huvudet på pojkvännerna på soffan i vardagsrummet. Och hon hade rätt, berättade han. Just därför spelades den, i smyg, hela tiden.

Han berättade om hur han ända sedan barnsben stod på kullarna i norr och längtade in till London, till Soho, till ett annat liv.

Han berättade om systern Rene, som plötsligt dog på Rays sextonårsdag. På ett dansgolv, av ett okänt hjärtfel. Om sorgen som grep honom, som nästan kvävde honom. Om hur släktingarna samlades i det där vardagsrummet efter begravningen och turades om att sjunga systerns älsklingspoplåtar kring det gamla pianot.

- Och plötsligt förstod jag det kanske viktigaste jag lärt mig under hela mitt liv: vilken kraft det kan finnas i en simpel poplåt, vilken betydelse den kan ha i våra liv. Det förstod jag när jag hörde de här vuxna, för mig lastgamla, människorna kring det där pianot. Jag förstod vilken hjälp de hade av de där låtarna; med att uttrycka känslor de aldrig i hela livet hade kunnat uttrycka med sina vanliga gamla ord.

Och så sjöng han «See My Friends». Och jag förstår med en gång varför den låten alltid har varit det sorgsnaste jag kunnat höra. Jag fattar att den upprepade textraden «she is gone» handlar om Rene.

Jag har varit nära Ray Davies ett par gånger. Men aldrig så nära. Trots att jag satt ända långt bort på femte raden.

Häromåret möttes vi igen, i Strindbergs röda rum på Berns i Stockholm. Jag såg att han hade färgat håret med en skvätt svart och att han hade mejkat sig inför den fotografering som väntar. Om detta signalerade osäkerhet eller bara professionalism vet jag inte, men han såg väldigt ... värdig ut. Han rörde sig som en gentleman, var oerhört närvarande och hans ögon brann som på en man som inte på långa vägar är färdig med livet.

Självklart kan jag inte låta bli att fråga honom om varför texten till «See My Friends» är så dränkt i sorg och längtan. Och han bekräftar att min känsla från vårt förra möte var riktig:

- Jag har svårt att minnas var den texten kom ifrån; de flöt ju ofta upp ur mitt undermedvetna. Jag tror att den på ett plan handlar om min ex-flickvän, som också var min första flickvän, men säkert också om Rene som hade dött när jag var väldigt ung. [sjunger] «She's gone, there's no one left to take her place.» Mycket av det jag skriver är baserat på barndomsupplevelser och jag saknade henne väldigt mycket.

Vi pratade vidare om livet.

- Det är naturligtvis så att man måste gå vidare, man måste ibland bestämma sig för att stänga av sådana tankar. Saker och ting kommer ändå förr eller senare att drabba oss, så vi kanske ska låta bli att ta ut all den där oron i förväg?

Och så berättade han om frågan han istället ställer sig själv varje dag:

- Gör jag någon skillnad? Sticker jag ut från den grå massan? Det är frågan som alla vettiga människor borde ställa sig då och då.

- Jag gör det varje dag, det är som morgongymnastik. Det är den stora hemligheten, lösningen på allt.

Han är en väldigt fin man. Fortfarande.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus