Tallet på branndøde i California stiger

Tallet på branndøde i California stiger
Tallet på branndøde i California stiger

Tallet på omkomne i katastrofebrannene i California stiger. To personer er funnet innebrent i en hus nord for byen San Diego, og dermed er dødstallet kommet opp i fem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men slokkingsmannskapene var torsdag på god vei til å vinne kampen mot flammene. Lavere temperatur og bedre vindforhold ga framgang i arbeidet med de verste av de mange brannene som raser på ulike steder i delstaten lengst vest i USA.

Meteorologer spådde at den tørre og hete Santa Ana-vinden, som har hjulpet brannene til å spre seg, ville løye nesten helt.

- Det vil uten tvil være til stor hjelp i slokkingsarbeidet, sa væreksperten Jamie Meier til nyhetsbyrået AP.

Flytter hjem

Folk som hadde flyktet fra flammene, har begynt å flytte hjem. På den store Qualcomm stadion i San Diego, som på ett tidspunkt huset om lag 12.000 evakuerte, var det torsdag bare rundt 2.500 igjen.

USAs president George W. Bush var samme dag ventet på besøk i de brannherjede områdene. Presidenten har formelt erklært California som katastrofeområde, slik at delstaten kan motta økonomisk nødhjelp fra regjeringen i Washington.

De materielle skadene er svært store. Inntil torsdag var 1,664 bygninger, blant dem 1.436 bolighus, registrert som nedbrent, og ytterligere 25.000 hus sto i fare for å bli flammenes rov, opplyste California-guvernør Arnold Schwarzenegger.

«Forferdelig og tragisk»

Schwarzenegger beskrev forholdene i de brannherjede område som «forferdelige og tragiske».

- Det er helt klart at denne katastrofen vil koste en milliard dollar (5,4 milliarder kroner) eller mer, sa Ron Lane som er sjef for katastrofetjenestene i San Diego fylke.

Til sammen har det vært registrert 18 ulike branner, og brannårsakene varierer fra sted til sted. USAs føderale politi FBI bistår nå lokale politistyrker og andre myndigheter i etterforskningen av katastrofen.

I San Bernardino i Los Angeles-regionen har politiet skutt og drept en mann som forsøkte å tenne på en brann. I San Diego er en annen person arrestert etter å ha satt på en brann som raskt ble slukket. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus