Sjokkert over Hagens uttalelser om rising

Sjokkert over Hagens uttalelser om rising
Sjokkert over Hagens uttalelser om rising

KrF mener det er oppsiktsvekkende at Stortingets visepresident oppfordrer til å bruke av fysisk avstraffelse mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB- Per-Helge Berg/ Birgitte Iversen): - Det er oppsiktsvekkende at visepresidenten oppfordrer til å bryte norsk og internasjonal lov, sier familiepolitisk talskvinne i KrF, May-Helen Molvær Grimstad til NTB.

Det var i VG torsdag at Carl I. Hagen uttalte at han er takknemlig for at farens hans ga ham fysisk straff, og at han mener dagens foreldre må kunne gjøre det samme med sine barn.

- Det å gi fysisk avstraffelse til barn er ulovlig. Alle barn trenger irettesettelse av og til, men det skal ikke skje ved fysisk avstraffelse, men ved dialog, sier Molvær Grimstad.

Hun vil ikke kommentere om Hagens uttalelser bør få konsekvenser for vervet hans som Stortingets visepresident, men oppfordrer Frps stortingsgruppe til å diskutere saken.

Får støtte

I torsdagens VG-oppslag uttaler den tidligere Frp-formannen at det han kaller en «kjærlig, men mild form for avstraffelse» må aksepteres. Og han får støtte av lederen for Ressurssenter for pakistanske barn, Aslam Ahsan.

- For meg handlet det om å gi mine barn et lite slag på lanken, sier Hagen til VG.

- Det er sånn som jeg har hatt lyst til å si tidligere, men da hadde jeg fått svi for det, fortsetter han.

Må aksepteres

Ap-politiker Aslam Ahsan, som leder Ressurssenter for pakistanske barn, er enig med Hagen:

- En mild form for fysisk avstraffelse, som en ørefik eller ris, må aksepteres mot barn som ved gjentatte ganger bryter grenser. Barnet må være gammelt nok til å forstå hvorfor det straffes, og man må forklare barnet hva det har gjort galt, sier Ahsan til VG.

Barneombud Reidar Hjermann mener all fysisk avstraffelse av barn er galt.

Han sier at fysisk avstraffelse fører til det motsatte av det vi ønsker: I stedet for trygge barn, får man utrygge barn, sier han til VG.

Oppsiktsvekkende

Også Redd Barna reagerer sterkt:

- Redd Barna synes det er oppsiktsvekkende at Stortingets visepresident og Aslam Ahsan oppfordrer til brudd på norsk lov og dermed legitimerer vold mot barn, sier rådgiver Zoë Øiestad til NTB.

Hun peker på at det også er brudd på internasjonale konvensjoner og anbefalinger fra FN.

- Det finnes haugevis av dokumentasjon på at det er skadelig for barn å bli slått, og at det finnes mange andre gode måter å oppdra barn på, sier hun.

Øiestad mener uttalelsene vitner om kunnskapsløshet hos både Hagen og Ahsan.

- Jeg tror nok det er noen som kan komme til å nikke anerkjennende til slike typer utspill, og nettopp derfor er de så farlige. Vi anslår at så mange som 100.000 barn er utsatt for overgrep i Norge. Det er et veldig stort tall og et veldig stort samfunnsproblem, sier hun.

I løpet av kort tid vil det bli lagt fram en ny omfangsstudie av vold og overgrep mot barn. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus