Russiske bombefly nær Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske bombefly passerte torsdag nær norskegrensen og snudde ikke før de var like ved Noordwjik i Nederland der Natos forsvarsministere er samlet til møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent natt til torsdag observerte Natos luftoperasjonssenter på Reitan utenfor Bodø to russiske strategiske bombefly av typen Tupolev 95 med kurs forbi Nordkapp og mot De britiske øyer, melder Forsvaret.

På grunn av dårlig vær utenfor kysten av Nord-Norge ble det ikke sendt opp jagerfly fra Bodø, men de russiske bombeflyene ble senere møtt av britiske beredskapsfly mellom Færøyene og Island.

På returen ble de russiske flyene møtt av ytterligere to strategiske bombefly av typen Tupolev 160.

Disse ble identifisert av norske F-16-jagerfly vest for Bodø i 11-tiden torsdag.

De russiske flyene fortsatte på en uvanlig kurs forholdsvis nær norskekysten, men holdt seg i internasjonalt luftrom. Flyene fortsatte og ble identifisert av britiske jagerfly, støttet av tankfly og luftbåren radar mellom Norge og Storbritannia.

De beveget seg så lang sør som 120 nautiske mil nordvest av Nederland der Natos forsvarministre er samlet i møte i Noordwijk, ifølge meldingen fra Forsvaret. Torsdag ettermiddag var flyene på vei nordover igjen. (©NTB)