Lund vil flytte grenser

Lund vil flytte grenser
Lund vil flytte grenser
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro sier at Stockman-prosjektet vil flytte grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Avtalen gir StatoilHydro en mulighet til å delta i første fase av Stockman-prosjektet. Vi ser fram til å samarbeide med Gazprom og Total for å realisere et prosjekt som vil være med på å flytte grenser, sier Helge Lund i en pressemelding fra StatoilHydro.

Avtalen med det statlige russiske selskapet Gazprom om å gå inn som partner med 24 prosent eierandel i første fase av Stockman-prosjektet, ble signert torsdag.

25 års eierskap

Statoil Hydro, Gazprom og franske Total er sammen ansvarlig for planlegging, finansiering og utbygging av nødvendig infrastruktur for første fase av Stockman. Det nye russisk-fransk-norske selskapet vil eie infrastrukturen i 25 år fra oppstart av kommersiell produksjon.

Dette inkluderer offshore installasjoner, rørledning til land og prosesseringsanleggene for både flytende naturgass (LNG) og rørgass, fremgår det av meldingen fra StatoilHydro.

Krevende omgivelser


Gazproms styreformann Alexei Miller sier at «vår felles innsats vil være nøkkelen til suksess i nordområdene».

- Avtalen åpner et nytt kapittel i vårt samarbeid med det sammenslåtte selskapet StatoilHydro. Gazprom har enorme gassreserver i Barentshavet, mens våre partnere i Norge har god erfaring med produksjon og transport av gass i krevende arktiske omgivelser, sier Miller.

Ny teknologi

Både Statoil og Hydro har lenge jobbet for å få innpass i det enorme gassfeltet i Barentshavet.

- Vår teknologi, industrielle erfaring og kompetanse fra store offshoreutbygginger kan skape langsiktige vekstmuligheter for oss i Russland. Vi tror Stockman kan være en katalysator for å utvikle og ta i bruk teknologi som muliggjør effektive og miljømessig sikre operasjoner i krevende klimatiske omgivelser, sier Lund.

Beslutning i 2009

Ifølge meldingen fra StatoilHydro har planleggingsfasen av prosjektet til hensikt å etablere et teknisk og kommersielt grunnlag for den endelige investeringsbeslutningen som etter planen skal fattes i andre halvdel av 2009.

Frem til endelig investeringsbeslutning vil StatoilHydros finansielle eksponering være begrenset til selskapets andeler av kostnadene for planlegging og studier, melder selskapet.

Stockman-feltet er lokalisert på russisk side av Barentshavet og er verdens største gassfelt offshore som ennå ikke er utbygd.

Totale ressurser er rundt 3.700 milliarder standard kubikkmeter gass. Årlig produksjon er anslått å være 23,7 milliarder standard kubikkmeter gass for første fase. (©NTB)

Les også:

StatoilHydro får oppdrag på Stockman