Meny

Tyrkiske soldater til angrep på kurdiske opprørere

Tyrkiske soldater til angrep på kurdiske opprørere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske soldater har drept et stort antall kurdiske opprørssoldater som forberedte et angrep mot en militærenhet langs grensen mot Irak, opplyser tyrkiske militære kilder torsdag.

Ifølge kunngjøringen fra den tyrkiske forsvarsstaben ble «30 terrorister effektivt satt ut av spill». Tyrkiske medier skriver at 30 kurdiske opprørere ble drept i angrepet, som skjedde tirsdag på tyrkisk side av grensen mot Irak.

Tyrkia er fast bestemt på å gjøre det landet må for å få slutt på trusselen fra den kurdiske PKK-geriljaen i Nord-Irak, fastslår den tyrkiske presidenten Abdullah Gül.

Tyrkia er i ferd med å miste tålmodigheten og vil ikke finne seg i at det kurdiske partiet PKKs opprørere gjennomfører angrep inne i landet fra sine baser i Nord-Irak, understreket Gül på en konferanse i Ankara torsdag.

Truer

En tung, irakisk delegasjon er samme dag ventet til Ankara for å be Tyrkia om å avstå fra å gjennomføre omfattende militæroperasjoner mot PKKs baser på irakisk side av grensen.

Tyrkia har truet med en større militæroperasjon dersom irakiske kurdere og amerikanskledede styrker ikke slår hardere ned på de kurdiske opprørerne i Irak. Det er ventet at den irakiske delegasjonen derfor vil love å iverksette spesifikke tiltak for å komme tyrkerne i møte.

Nasjonalforsamlingen i Tyrkia har godkjent en større militæroperasjon, og folkeopinionen ser ut til å støtte dette. Men både USA og Tyrkias europeiske allierte advarer mot en stor, tyrkisk militæraksjon i det krigsherjede nabolandet Irak.

- PKK er ikke i Nord-Irak


Den kurdiske regionen har lenge vært et av de mest stabile områdene i Irak, og amerikanske myndigheter advarer om at en tyrkisk militæraksjon i Nord-Irak kan destabilisere regionen.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak benektet torsdag at den kurdiske PKK-geriljaen har tilhold i regionen.

- PKK har ingen kontorer eller baser i den kurdiske regionen i Irak, sier Jamal Abdallah, talsmann for den regionale regjeringen. Han avviser dermed ordren fra Iraks president om å stenge alle PKK-kontorer i Nord-Irak. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus