Dette er Lisbeth Salander

Dette er Lisbeth Salander
Dette er Lisbeth Salander

Svenske Noomi Rapace (27) har fått drømmerollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix

FAKTA

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist og sjefredaktør i tidsskriftet Expo og en av Sveriges fremste eksperter på antidemokratiske, høyreekstreme og nazistiske bevegelser. Han hadde tidligere arbeidet i tyve år på nyhetsbyrået TT. Han debuterte som kriminalforfatter høsten 2005 med Menn som hater kvinner (norsk utgave 2006). «Genuin og genial» er blant de uttrykkene som ble brukt av en enstemmig svensk presse. Mottakelsen i Norge var ikke mindre entusiastisk. Denne boken er den første i Millennium-serien., som består av tre kriminalromaner om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Den andre boken i serien, Jenta som lekte med ilden, utkom på Gyldendal våren 2007, og den siste følger våren 2008 . Begge bøkene ble kåret til årets beste svenske kriminalroman, og Menn som hater kvinner er også tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman.

(Kilde: Gyldendal)

I dag kom nyheten om hvem som skal spille Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist i filmatiseringen av avdøde Stieg Larssons «Millennium»-trilogi. De heldige utvalgte var Noomi Rapace (27) og Michael Nyquist (46).
- Jeg er veldig glad og veldig stolt. Nå må jeg befri meg fra alle bildene av hvordan hun skal være, alle forventninger og det andre mener og tror, og skape henne i mitt bilde, sa Rapace på pressekonferansen ifølge Expressen.

Rapace har tidligere hatt en rekke TV-roller samt spilt i filmer som «Blodsbrödre» og «Capricciosa».

Michael Nyquist, her i «Så som i himmelen». (Foto: Filmweb)Michael Nyquist, her i «Så som i himmelen». (Foto: Filmweb)

Michael Nyquist (46), som mange nordmenn stiftet bekjentskap med i «Så som i himmelen» uttrykte stor glede over å ha fått rollen. Han fortalte at han er en stor fan av Larssons bøker:

- De er magnetiske. Man blir umiddelbart fengslet, sier han ifølge Aftonbladet.

Den første filmen «Män som hatar kvinnor» skal regisseres av den danske regissøren Niels Arden Oplev. Han har tidligere regissert filmen «Drømmen» og har medvirket til de prisbelønte TV-seriene Mordkommisjonen og Ørnen.

Eventyrlig sukess

Forfatteren selvfikk aldri oppleve å se sine romanhelter på lerretet. Stieg Larsson døde av hjerteinfarkt i 2004.

De tre kriminalromanene som skal filmatiseres heter «Män som hatar kvinnor», «Flickan som lekte med elden» og «Luftslottet som sprängdes». Den første kom ut i 2005, deretter fulgte de to andre fortløpende.

Bøkene har hatt eventyrlige salgstall med mer enn to millioner eksemplarer solgt i løpet av drøyt to år. Også i Norge har Larsson en enorm popularitet med hittil 350 000 solgte bøker. 19 land har kjøpt rettighetene. I dag ble det dessuten klart at en avtale med et amerikansk forlag er underskrevet.

Den tredje boken i serien, «Luftslottet som sprengtes», kommer ut i norsk oversettelse i midten av november.

Innspillingen av alle tre filmene vil starte våren 2008. Første filmen har forventet premiere i hele Norden våren 2009.

Flere filmnyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus