Meny

Ga 100 mill. til hiv-beskyttelse som ikke virker

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har gitt nesten 100 millioner kroner til utvikling av en gelé som skal beskytte kvinner mot hiv-smitte. Nå viser tester at smitterisikoen øker.

Oslo (NTB): Fattige kvinner i Afrika har vært testpersoner for den nye geleen.

Selv om foreløpige resultater viser at geleen ikke har noen beskyttende effekt - tvert om - vil Utenriksdepartementet (UD) fortsette prosjektet, skriver Dagsavisen.

Leder og grunnlegger Zeda Rosenberg i International Partnership for Microbicides (IPM) står bak testene av geleen. Hun sier at testresultatene er et stort tilbakeskritt og at det nå skal jobbes videre med produktet.

Hun innrømmer også at det å teste ut medisinen på fattige kvinner i Afrika i seg selv innebærer en risiko for smitte.

Professor Dag Kvale ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus har jobbet med hiv og aidsforskning i mer enn 20 år. Han er kritisk til prosjektet og sier at utvikling av mikrobisider har liten sjanse for å lykkes, fordi nesten alt man kan tenke seg av fremmedstoffer i skjeden vil irritere slimhinnen og dermed øke risikoen for smitte.

Utenriksdepartementet er likevel positivt innstilt:
- Dette prosjektet har vi tro på, selv om vi vet om risikoen. Prosjektet er en unik innsats for å utvikle et produkt som medisinindustrien ikke vil gjøre, sier Norges aids-ambassadør Sigrunn Møgedal i UD. (©NTB)  

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus