Lys i tunnelen for Sør-California

Lys i tunnelen for Sør-California
Lys i tunnelen for Sør-California
Artikkelen fortsetter under annonsen

De voldsomme buskbrannene som har svidd av store deler av Sør-California, fortsatte natt til torsdag. Men et væromskifte gir håp om at de etter hvert kan slukkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

San Diego (NTB-Reuters-AFP): Da mørket falt onsdag kveld, var det fortsatt 15 branner som brannmannskapene ikke hadde kontroll over, de fleste i San Diego-fylket.

Men lavere temperatur og en svakere Santa Ana-vind hadde svekket brannenes frammarsj mot bebodde villaområder.

Rundt 9.000 menn og kvinner, blant dem nærmere 3.000 fengselsinnsatte som har fått opplæring i å slukke branner, deltok i kampen mot flammene som tårnet seg opp og lyste opp nattehimmelen. Tjukk røyk hang over den nedre halvparten av delstaten, mens aske regnet ned over hus og biler.

- I dag kan jeg endelig si at det er en god ettermiddag, sa sheriff Bill Colender i San Diego.

Svidd av

Siden søndag har de hissige brannene svidd av 2.000 kvadratkilometer knusktørr skog og boligområder og 1.700 bygninger. Minst ett, muligens så mange som seks mennesker har mistet livet, og flere titall er innlagt på sykehus, noen med alvorlige forbrenninger.

Mange av dem som er hardest skadd, er brannmenn og kvinner.

Brannene har spredt seg med lynets hastighet på grunn av en sterk, varm ørkenvind kalt Santa Ana-vinden som har blåst siden søndag, tidvis med vindkast helt oppe i 130 kilometer i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinden løyet

Men onsdag løyet vinden såpass at brannmannskapene fikk delvis kontroll over tre av de fem største brannene.

Vinden skiftet, og en kjøligere og fuktigere vind blåste i stedet fra vest inn fra havet. Det gjorde det lettere for brannmannskapene å holde linja, mens brannene trakk seg litt tilbake.

- Det er første gangen vi har vært på offensiven, sa bataljonssjef Kris Concepcion.

Men de to største brannene, som nå herjer over et område på over 100.000 hektar i San Diego-området, er fortsatt ute av kontroll, og vinden ventes å øke igjen og ikke legge seg helt før uka er over.

President George W. Bush har erklært krisetilstand i California og er ventet på besøk torsdag for å se situasjonen med egne øyne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skader for en milliard

San Diego, som ligger lengst sør mot grensa til Mexico, er hardest rammet av katastrofen. Skadene der beløper seg til over 1 milliard dollar.

Guvernør Arnold Schwarzenegger, som i de fire dagene brannene har rast har vært konstant til stede, hyllet onsdag de slitne brannmannskapene.

- De er noe helt utenom det vanlige. De arbeider 24 timene i døgnet. Faktisk er det mange som har arbeidet i 36 timer og 48 timer uten å stanse, sa han.

Nærmere 1 million mennesker er blitt evakuert fra sine hjem, men onsdag kunne noen av dem dra hjem til sine nabolag. Der var noen heldige og fant husene sine uskadd, mens andre måtte konstatere at huset deres var forvandlet til rykende aske.

Men fortsatt var 5.000 igjen i et stadion i San Diego, som har fått full oppvartning fra hundrevis av frivillige som har tilbudt mat, klær, tepper og psykologisk rådgivning. (©NTB)