Meny

Teori om posttraumatisk stressyndrom

Teori om posttraumatisk stressyndrom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posttraumatisk stressyndrom hos tiltalte Bahadir Mirzaolimov ble lansert som en mulig medvirkende forklaring på dobbeltdrapet i Overhalla.
Drept
Bilde av Anne Grete Vollum som ble drept i april i år . Nå pågår rettssaken mot tiltalte Bahadir Mirzaolimov, som er siktet for dobbeltdrapet i Overhalla. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

Posttraumatisk stressyndrom hos tiltalte Bahadir Mirzaolimov ble i Namdal tingrett onsdag lansert som en mulig medvirkende forklaring på dobbeltdrapet i Overhalla natt til 30. april i år.

Tiltaltes forsvarer Arve Opdahl forsøkte å lansere denne teorien, ved hjelp av psykologspesialist Håkon Stenmark, som arbeider med flyktninger og asylsøkere ved Fagteam flyktninger på St. Olavs hospital.

– Det er en lidelse som dessverre gjelder mange asylsøkere og flyktninger, sa Stenmark.

På oppdrag fra retten har han laget en oversikt over forskning om disse gruppenes særskilte problemer, som blant annet kan føre til personlighetsforandringer og voldsbruk. Rapporten var generell. Stenmark har ikke gjort noen undersøkelse av tiltalte i Overhalla-saken, Bahadir Mirzaolimov.

– Overdreven vold

– I vår sak har jeg inntrykk av at det er en overdreven vold som er anvendt, sa Opdahl.

Men han fikk ingen bekreftelse fra Stenmark på at dette kunne forklares med at Mirzaolimov var i en posttraumatisk tilstand da han kvalte sin fraseparerte ektefelle Anne Grete Vollum, og slo i hjel sjuåringen Cicilie Watnan Lian.

At det ble utøvd «overdreven vold» ved de to drapene, har tingrettsdommer Lisa Bech og hennes meddommere fått demonstrert både ved bildene fra åstedsbefaringen, og gjennom de rettsmedisinske rapportene som patologen Harald Aarset onsdag la fram for retten.

– Ikke psykotisk

Den rettspsykiatriske rapporten fra professor Kirsten Rasmussen og psykiater Andreas Hamnes inneholder ingen forklaring på de voldshandlingene Mirzaolimov er tiltalt for.

De to sakkyndige fastslår at Mirzaolimov ikke er psykotisk nå, og heller ikke var det da handlingene skjedde. De sakkyndige har heller ikke funnet holdepunkter for en bevissthetsforstyrrelse

– Hans manglende erindring kan også skyldes benekting eller simulering, sa Andreas Hamnes.

To sakkyndige i farmakologi, Liliana Bachs og Trond Oskar Aamo, konkluderte med at tiltaltes store inntak av legemiddelet Paroxitin – trolig mellom de to drapene – ikke gir noen forklaring på voldshandlingene.

Hardt rammet mor

Rettsmøtet mandag startet med vitneavhør av Julie Watnan (25), moren til Cicilie Watnan Lian. Da hadde tiltalte forlatt rettslokalet, slik at hun kunne klare å gi retten sitt vitneprov.

– Cicilie betydde alt for meg, sa den hardt rammede kvinnen.

Ti måneder før Cicilie ble drept, hadde hun mistet en liten datter i krybbedød. Da drapene skjedde, lå hun på sykehuset, der hun fikk sitt tredje barn, en sønn.

Det var åpenbart en meget stor påkjenning for vitnet å fortelle retten om datteren og om det andre drapsofferet, Anne Grete Vollum. Delvis gråtende, og med samboeren ved sin side i vitneboksen, svarte hun likevel på alle spørsmålene fra tingrettsdommer Lisa Bech, aktor Jan Henrik Dahle, bistandsadvokatene Gunhild Bergan og Inger Johanne Dehli, og forsvarer Arve Opdahl. (©NTB)

Relaterte saker:

Tiltalt for to drap og seksuelt overgrep i Overhalla

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus