Først i Norden med bok for syke barn

Først i Norden med bok for syke barn
Først i Norden med bok for syke barn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rikshospitalet lanserer Sykehusboka – en interaktiv bok i sju kapitler som skal gjøre sykehusoppholdet litt lettere for barn. Noe tilsvarende fins ikke ved andre sykehus i Norden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fikk snakke med helseministeren

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad var til stede på lanseringen av «Sykeboka» på Rikshospitalet onsdag. Astrid Marie Hellemo (t.v.) fra Kristiansand og Maren Haugsmoen som har bidratt i boka er her i samtale med helseministeren etter lanseringen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

– Målgruppe for boka er barn fra seks til 14 år, spesielt kronisk syke barn som er ofte på sykehus. De har store utfordringer, og ofte behov for å snakke. Men det er ikke alltid så lett å snakke og uttrykke følelser. Denne boka skal være en hjelp og en «kommunikasjonsnøkkel» mellom barna og helsepersonell, sier informasjonsrådgiver Kristine Hetland Clark ved Rikshospitalet til NTB.

Boka tar ikke for seg sykdommer spesielt, men med bidrag fra 16 barn forteller boka andre barn hvordan det er å være syk og ligge på sykehus.

Nyttig minnebok

Sykehusboka er en blanding av loggbok, aktivitetsbok, minnebok og medisinsk hjelpebok. Den beskriver også barns egne tanker og følelser ved det å være på sykehus. I tillegg har den en skjønnlitterær del og masse plass for skrive- og tegnelystne barn.

– I første omgang er dette en gave til barn ved Rikshospitalet, men på lengre sikt er håpet at dette unike boktilbudet kan komme også barn ved alle landets sykehus til gode, sier Hetland Clark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinskfaglig ansvarlig og utgiver av Sykehusboka er Rikshospitalet HF i samarbeid med Aschehoug. Boka er diagnoseuavhengig og skal kunne brukes av alle sykehus og klinikker som behandler barn.

– Boka skal følge barnet under oppholdet, når det kommer hjem og eventuelt også i kontakten med lokale helsetjenester, sier Ragnhild Hals, leder av Barneprogrammet og en av initiativtakerne til Sykehusboka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette lurer jeg på...

I alt 16 barn ved Rikshospitalet har bidratt til utviklingen av boka. Gjennom sitater, spørsmål og kreative sider, oppmuntres barnet til å uttrykke tanker og stille spørsmål.

Personalet på sin side utfordres til å spørre barnet hva det er opptatt av og hva det lurer på, og til å forklare barnet hva som skjer på sykehuset på en måte som barnet forstår. En egen brukermanual skal sikre at helsepersonell bruker boka på riktig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å styrke kommunikasjonen mellom barn og helsepersonell og bidra til i større grad å involvere barnet i behandlingsprosessen. For noen barn vil den også kunne hjelpe til å bearbeide tanker og følelser underveis og etterpå, sier klinikksjef ved Barneklinikken Terje Rootwelt.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) deltok i boklanseringen. (©NTB)