Meny

Skrivetips: Kilder

Kilder og bruk av kildemateriale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Udokumenterte påstander, rykter og beskyldninger svekker ikke bare skribentens troverdighet, men også kvaliteten på artikkelen.

Udokumenterte påstander, rykter og beskyldninger svekker ikke bare skribentens troverdighet og kvaliteten på artikkelen, men kan også føre til at skribenten blir blokkert som bruker hos ABC Nyheter, anmeldt til PFU og - dersom det er sterke personangrep eller angrep mot en organisasjon - føre til juridisk forfølgelse.

Journalister bruker mange forskjellige kilder som bakgrunn for det de skriver i nyhetene. En god journalist sjekker alltid kildene sine. Har intervjuobjektet noen interesser i saken, og i så fall, hvordan påvirker det hva de sier? Er nettsiden troverdig og organisasjonen som står bak seriøs? Er boka omstridt og/eller tilbakevist av andre?

Alle påstander som ikke er dine egne meninger, skal dokumenteres. Dette kan for eksempel være gjennom henvisning til artikler i aviser, statistikk, rapporter og forskningsstudier. Husk å behandle kilder med et kritisk blikk. Kildekritikk handler om å vurdere kvaliteten på den informasjonen du har funnet, både i forhold til riktighet og relevans.

Så langt det er mulig, skal det lenkes til refererbare kilder på internett. Skriver man at «nå har antall lungekreftsdødstall godt opp» så er ikke det godt nok. Finn statistikken og referer til kilden slik: «ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) passerte antall lungekreftsdødsfall 2000 personer i året i 2005.»

Da kan leseren sjekke påstandene dine og du underbygger artikkelen og dine påstander. Dette gjelder alle slags referanser. «I en kronikk i Aftenposten skriver Anne Bitsch om mannen som offer.» Link til kronikken: «I en kronikk i Aftenposten skriver Anne Bitsch om mannen som offer.»

Du lenker ved å kopiere nettadressen (URL'en) til nettsiden som skal lenkes til, markere ordene i artikkelen som skal lenkes videre, deretter trykke på symbolet for lenke i boksene over tekstfeltet og lime inn nettadressen i boksen som dukker opp.

Kilder kan være:

Et intervjuobjekt

Artikler, bøker, nettsider

Rapporter, undersøkelser, statistikk osv.

Les også kildekritikk på internett

Flere skrivetips her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus