Meny

- Kronisk hoste kan skyldes jernmangel

- Kronisk hoste kan skyldes jernmangel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plagsom og langvarig hoste kan skyldes jernmangel, mener italienske forskere.
Foto:
Italienske forskere mener kronisk hoste hos kvinner kan skyldes jernamangel. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Noen kvinner bør bytte ut hostesaft med jerntilskudd når de sliter med plagsom hoste, mener italienske forskere.

I en fersk studie mener forskere fra Turin universitet å ha kommet fram til at jernmangel kan forklare hvorfor ellers friske, ikke-røykende kvinner plages med vedvarende hoste, melder Reuters.

I forsøket viste det seg at for kvinner med både kronisk hoste og jernmangel kunne tilskudd av jern kurere hosten.

Mer vanlig hos kvinner

Ifølge en av forskerne, doktor Caterina Bucca, er uforklarlig hoste mer vanlig hos kvinner enn hos menn:

- Hoste er forekommer oftere hos kvinner og jernmangel forekommer veldig hyppig hos kvinner på grunn av graviditet og menstruasjon, sier hun til Reuters.

Forskerne tok for seg 16 kvinner med kronisk hoste som ellers hadde normal lungefunksjon, uten tegn på astma eller andre åndedrettsproblemer, og heller ikke problemer med halsbrann og sure oppstøt - som alle kunne ha vært årsaker til hosten.

Alle kvinnene hadde jernmangel og fikk derfor jerntilskudd for å forbedre jernlagrene i kroppen. Når disse hadde normalisert seg ble kvinnene sjekket igjen.

- Sjekk jernnivåene

Symptomer som var tydelige hos kvinnen i begynnelsen av forsøket, som hovenhet og rødhet bak i svelget og sensitive stemmebånd, viste seg å være helt borte eller kraftig redusert.

Noe av forklaringen kan være at jern bidrar til å regulere produksjonen av proteiner i immunforsvaret som kontrollerer betennelse, jernmangel kan dermed gjøre den øvre delen av luftveiene mer utsatt for betennelse, mener Caterina Bucca.

Hun planlegger nå videre forskning på området, men oppfordrer leger som oppsøkes av kvinner med kronisk hoste til å undersøke pasientens jernnivåer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus