Dansk nyvalg 13. november

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har lyst ut nyvalg 13. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

): Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har lyst ut nyvalg 13. november. (Foto: Reuters/Scanpix)): Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har lyst ut nyvalg 13. november. (Foto: Reuters/Scanpix)

Fogh Rasmussen kom med kunngjøringen klokken 13 onsdag.

- Vi gjør folkestyret en tjeneste, sa arbeidsminister Claus Hjort Frederiksen i forkant av statsministerens pressekonferanse.

Det er i lang tid blitt spekulert på om Fogh Rasmussen ville skrive ut nyvalg, selv om det bare er vel to og et halvt år siden forrige valg.

Statsministeren trenger nemlig ikke lyse ut nyvalg før i 2009, men gode meningsmålinger, en positiv utvikling i den danske økonomien og rekordlav arbeidsledighet har ført til omfattende valgspekulasjoner.

De to regjeringspartiene får til sammen rundt 35 prosents støtte på de siste målingene, mens sosialdemokratene bare får omkring 25 prosent.

- Et valg nå vil komme på et verst tenkelig tidspunkt for sosialdemokratene, sier den politiske kommentatoren Peter Mogensen til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindretallsregjeringen til Fogh Rasmussen har støtte i nasjonalforsamlingen fra Dansk Folkeparti.

Endret asylpolitikk

Ryktene om et nyvalg blusset opp igjen etter at regjeringen endret kurs i asylpolitikken tirsdag. Etter massivt press kunngjorde regjeringen at den vil la rundt 60 barnefamilier flytte ut av landets asylsentre. Men asylsøkerne som har fått avslag, vil fortsatt ikke få lov til å arbeide mens de er i Danmark.

- Vi vil nå tilby barnefamilier som har bodd i våre asylsentre i en årrekke å bo utenfor sentrene, sa integrasjonsminister Rikke Hvilshøj tirsdag.

Regjeringens beslutning ble tatt etter en debatt den siste tiden om forholdene for barn på asylsentrene. Undersøkelser har vist at barn på asylinstitusjonene ofte blir psykisk syke. (©NTB)